Aardappelmeel

Elk ingrediënt heeft zo z’n eigen, primaire functie (of effect) in een boilie. De een biedt voedingswaarde, mineralen, vitaminen, vezels of hard goed uit, bindt, geeft kleur, triggert de receptoren van de vis... enzovoort. Functies overlappen elkaar natuurlijk. Aardappelmeel levert energie en helpt vooral bij het wasemend vermogen. Lees even mee... 

  • Aardappelmeel is eigenlijk een zetmeel. Meel is volgens de definitie een maling van het gehele product, terwijl het aardappelmeel bestaat uit de gefilterde zetmeelkorrels (= koolhydraten).
  • Aardappelmeel (of zetmeel dus) wordt gewonnen uit aardappels. In de cellen van de aardappels bevinden zich zetmeelkorrels (leukoplasten). Om deze te winnen worden de aardappelen vermalen waarbij de zetmeelkorrels uit de cellen vrijkomen. Het zetmeel wordt vervolgens gescheiden en gedroogd tot poeder. 
  • Aardappelmeel heeft een hoog gehalte aan koolhydraten (> 80%) en géén eiwitten of vetten. Dit in tegenstelling tot mais- of tarwezetmeel.
  • Aardappelmeel is niet hetzelfde als Maizena (handelsnaam voor Maiszetmeel). Zoals de naam al aangeeft wordt dit type zetmeel gewonnen uit mais waarvoor meestal een (gele) Amerikaanse variant wordt gebruikt. De maiskorrel is niet alleen rijk aan zetmeel, maar ook aan maisolie en eiwitten. 
  • Aardappelmeel is redelijk smaak-neutraal en in die zin prima te combineren met tal van ingrediënten. Belangrijk is dat het zetmeel (koolhydraten) goed in water oplost en daardoor snel door de huid naar buiten treedt. Zodoende meewerkt aan een attractief geurspoor.
  • Aardappelzetmeel is dus een ingrediënt dat goed functioneert wanneer er een meer instant boilie is gewenst. 
  • Aardappelmeel is redelijk goedkoop en dus handig om als “bulk” in je basismix te verwerken. Het maakt de boilie als geheel wat zachter (zie wel ook onderstaande opmerkingen).
  • Aardappelmeel zuigt in aanvang veel vocht op. Het maakt je deeg wat taai en soms lastig te verwerken, maar de goede instant werking compenseert de moeite.  

Weetje 1: De aardappel (Solanum tuberosum) is een plant die ondergronds een energievoorraad in de vorm van zetmeel aanlegt. Dit als die voor de mens eetbare knollen. Geen onbeduidend plantje, want de aardappel is wereldwijd het belangrijkste voedselgewas na rijst, tarwe en mais.

Weetje 2: De aardappel is vanuit Zuid-Amerika naar Europa gebracht door Spaanse ontdekkingsreizigers. De Inca’s verbouwden de plant al honderden jaren daarvoor. De aardappelplant groeide op grote hoogten in de Andes. Op basis van DNA-onderzoek is aangetoond dat alle oude aardappels afstammen van één plant uit Zuid-Peru. Monniken waren vervolgens verantwoordelijk voor de verspreiding van de aardappel vanuit Spanje naar de andere Europese landen. 

Belangrijk: Het zetmeel van de aardappel kent een aantal mooie eigenschappen, maar het heeft ook de neiging de vis snel te verzadigen. Dus wees voorzichtig in die seizoensperiode of type sessie waarin dat niet zo gewenst is. 

Dosering: bij ons mag je tot max. 20% aardappelmeel aan je boilie toevoegen. Het kan ook best de moeite waard zijn om voor een (korte) sessie eens een hoge dosering te proberen. Samen met een mooie, krachtige trigger kan dit best een verassing opleveren. Gemiddeld gebruiken wij echter kleinere hoeveelheden in onze recepten (max. 5%).

Tip: De bindende werking van aardappelmeel is handig wanneer je voerballen wilt maken. Je kunt er van alles doorheen mengen en het bindt snel. Eenmaal onder water brokkelt de bal vanzelf weer af omdat het (zet)meel in water oplost.


Een mooi koolhydraten-rijk product om je boilie beter te laten wasemen...