Belachan

Nog zo’n ingrediënt waar je als visser serieus plezier van kunt hebben. Bekent als een garnalenpasta, met afhankelijk van waar het vandaan komt een iets andere naam. Wij noemen het Belachan of Trassi

 • Belachan komt in verschillende vormen op de markt. Een prachtig product en oorspronkelijk ontwikkeld om garnalen langer houdbaar te maken. Als innovatie op alleen het drogen in de zon ontstond de trassi met een iets complexer fermentatie-proces. 

 • Belachan’s productieproces verschilt (soms in nuances) per land en van plaats tot plaats. Een voorbeeld van zo’n proces:

Men laat de (kleine) garnalen afwisselend 's-nachts fermenteren en overdag in de zon drogen. Dit gedurende enkele dagen. Grotere garnalen vragen wat meer tijd om hun schalen zacht te maken, te vermalen of fijn te stampen. De donkerbruine brij die uiteindelijk ontstaat laat men rijpen en verder indrogen om het vervolgens tot een soort "koeken" te persen. Tijdens de productie worden suikers, kruiden en specerijen toegevoegd. Ook hier wisselt veelal de inhoud en werkwijze.

 • Belachan kent daarbij zeer verschillende kwaliteiten. Variërend in kleur, verzadiging, aroma, textuur, zoutgehalte, enzovoort, maar met name óók de hoeveelheid garnalen. Dit laatste is een verhaal op zich, maar laten we hier even rusten. Ons advies: kijk bij het kopen gewoon heel goed op de verpakking en laat je voorlichten...! Wij geven de voorkeur aan hoge percentages (min. 70%). 

 • Belachan is een 100% natuurlijk product, waardoor binnen eenzelfde productielijn verschillen kunnen ontstaan tussen batches onderling. Dit overigens zonder wezenlijk effect op de werking (kwaliteit) van de grondstof.

 • Belachan mag dan in de markt “variabel” zijn, volgens sommige is het steevast één van de allermooiste karpertriggers die je je als visser maar kunt wensen! Dit gebaseerd op de volgende, meest vooropstaande eigenschappen:

 1. Deze 100% natuurlijke grondstof zit bomvol goede eiwitten, aminozuren, enzymen, zouten, enzovoort... en is wateroplosbaar, waardoor dit product een extreem krachtig voedsel-signaal afgeeft (vissmaak).
 2. Daarbij bieden de Garnalen, net als dat bijvoorbeeld de Krill dat doet, een herkenbare en betrouwbare smaak en dito voedingswaarde. Kreeftachtigen eten is de karper immers van jongs af aan gewent.  
 3. De kwaliteit van de belachan is vanwege de fermentatie en het hoge zoutgehalte erg constant (dus betrouwbaar). Bewaart in een petfles of glazen potje (met afsluitbare deksel) behoudt het voor lange tijd de authentieke smaak en kwaliteit... ook buiten de koelkast.
 4. De pasta gaat al lang mee in de karperwereld en heeft een indrukwekkende track-record! Toch een belangrijke graadmeter, nietwaar...?! 
 5. Belachan trekt vis! Als losse grondstof én als onderdeel van een recept. Het verbetert integraal de waarde van je aas. Verstevigt de smaak en dat in een brede range van combinaties, zowel zoet als zout.
 • Belachan wordt net als elk ander product in de markt soms aangelengd met grondstoffen die er niet echt in thuis horen. Dit betekent niet perse ook slechte kwaliteit, als wel andere verhoudingen en concentraties. Wees dus bewust van wat je gebruikt!

Weetje: Er zijn meerdere levensmiddelen die tot stand komen middels fermentatie. Zo is het proces onderdeel van de productie van yoghurt, kaas, bier, brood, tempé, wijn, zuurkool, kimchi, sojasaus, droge worst, azijn... en dus ook belachan. Fermentatie is het omzetten (of afbreken) van grondstof door micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten). Onder invloed van warmte en vocht groeien de micro-organismen en maken zo enzymen aan (eiwitten die reacties mogelijk maken of versnellen), die ervoor zorgen dat de zuurgraad, smaak, geur, uiterlijk, verteerbaarheid en houdbaarheid van het product verandert. Er worden soms ook gezondheidseffecten toegeschreven aan gefermenteerd voedsel, zoals bijvoorbeeld een positief effect op het immuunsysteem. Bij sommige processen worden micro-organismen toegevoegd (starters), bij anderen vindt fermentatie spontaan plaats. Fermentatie kan zowel met als zonder zuurstof plaatsvinden. 

Belangrijk: Ondanks dat er verschillende producten bestaan met dit geweldige ingrediënt en belachan bekent staat als een bewezen additief, is het niet zo dat het ook overal wordt gebruikt... kijk maar om je heen. Geeft wellicht de kans om het verschil te maken, toch?!

Combinaties: Belachan kan gecombineerd worden met tal van ingrediënten. De meest genoemde zijn die met de meer hartige grondtoon (vis, insecten, lever). Toch kan de combinatie met zoete ingrediënten zeker zo succesvol zijn. Zo ook die met een goede birdfood, hennep, mais of andere, meer basale grondstoffen. In verband met de sterke smaak en geur is het wel handig de dosering in de gaten te houden. Met name bij de wat complexere mixen ontstaat al gauw “concurrentie”...

Dosering: Voor een echte “belachan-boilie” is een dosering van zo’n 5 - 7,5% een prima uitgangspunt. Afhankelijk van het soort belachan natuurlijk en doel dat je wilt bereiken. Zo beperken wij ons tot 2 - 5% bij een belachan met een hoog percentage garnalen en krijgt een instant-boilie een hogere dosering dan die voor de lange termijn. Besef dat de mens zelf vaak niet meer dan een theelepeltje gebruikt om hele gerechten “op smaak” te brengen... ;-). Natuurlijk dient dit een ander doel, maar toch... het product kan sterk overheersen. Afhankelijk van je andere ingrediënten en doel is dit wel of niet wenselijk. Is het recept helder en eenduidig en is de belachan bedoeld als enige trigger, dan kan je best flink uitpakken. Zeker ook als het om je haakaas gaat. Wij hanteren een max. van 10%

Tips: De meeste tips die gaan over het toepassen van belachan zijn in lijn met hoe je ook andere producten (vloeibaar, poeder of vast) kunt gebruiken (zie onze eerdere publicaties). De mogelijkheden zijn talrijk en allen gebaseerd op het feit dat de pure grondstof op zich gewoon vis trekt. Of het nu in je boilie zit, je method-mix, spodmix, grondvoer, als vloeistof, pellet, poeder, blok of deegje om je haakaas, het biedt in alle gevallen die rijke, zoutige (vis)smaak. In feite zijn de toepassingsmogelijkheden van belachan onbeperkt. Los het goedje op in water (of liquid of olie) en gebruik het als een soak of dip, kneed het om je haakaas of kurken balletje en je hebt een karpermagneet, schaaf het blok of verkruimel het en gooi de voerdeeltjes in je X-mix... Kortom, don’t be shy... just buy it and try it!


Belachan; gefermenteerde en in blokken geperste garnalen.