Beschuitmeel

Beschuitmeel is wellicht niet zo’n beroemd “top-ingrediënt” waar elke visser overheen struikelt, maar het is vanuit een bepaald perspectief wel erg nuttig en daarom interessant genoeg om er meer vanaf te weten...!

 • Beschuitmeel is afkomstig van gebroken en vermalen beschuiten. Dus qua productie niet zo bijzonder.
 • Beschuitmeel in een lichte kleur is van betere kwaliteit. Het donkere meel is vaak afkomstig van verbrande, te hard gebakken beschuiten. Het donkere beschuitmeel ruikt doorgaans wat sterker en is volumineuzer dan de lichte variant. 
 • Beschuitmeel kent twee belangrijke eigenschappen: het is licht en sterk vocht absorberend. Het maakt je boilie dus lichter in gewicht en geeft het een meer “open structuur”; meer wasemend vermogen (verbetert de instant werking!). 
 • Beschuitmeel is dus droog en zuigt veel vocht op, hetgeen je boilie ook wat zachter maakt en de mix of het lokvoer (als je het daarvoor gebruikt) minder “plakkerig”.
 • Beschuitmeel verbetert dus de instant werking van je boilie. Samen met de relatief lage voedingswaarde en goede verteerbaarheid is het een graag gezien product in winterrecepten.
 • Beschuitmeel wordt in de praktijk soms in één adem genoemd met broodmeel of paneermeel. Logisch misschien, omdat ze verwant lijken, maar het klopt niet. Broodmeel en paneermeel zijn gemaakt van oud brood. Paneermeel is daarbij in de oven gedroogd en draagt dus minder vocht en kleefkracht dan broodmeel. Beschuitmeel echter is gemaakt van beschuit. En beschuit kent nu eenmaal een andere samenstelling dan brood...! 
 • Beschuiten voelen wellicht aan als saaie, droge ”crackers”, maar vergis je niet, ze bevatten gewoon prima grondstoffen:
 1. - Tarwebloem (of alternatieve graansoort)
 2. - Gist
 3. - Zout
 4. - Suiker
 5. - Melkpoeder
 6. - Stroop
 7. - Beschuitgelei
 8. - Eieren
 9. - 2x bakken he... ;-)
 • Beschuitmeel is daarbij niet echt super goedkoop. Kan ook niet anders, want de goeie kwaliteit bestaat dus niet uit oud brood of zo... het zijn gebroken en gemalen verse beschuiten! 

Belangrijk: Beschuitmeel gebruiken wij met name om de fysieke eigenschappen van de boilie wat te beïnvloeden (het gewicht & wasemkracht) of als drager van specifieke grondstoffen (flavours, triggers, ...). Gelet op de inhoud van het product is dat een van de belangrijkste meerwaarde. 

Dosering: Beschuitmeel is een neutraal ingrediënt dat in feite met elk andere grondstof valt te combineren. Houd alleen het gewicht in de gaten. Zeker wanneer je met andere lichte grondstoffen werkt als Garnalenmeel, Krillmeel, Watervlooien, Vlokreeftjes, enzovoort...! Er worden vervolgens zeer verschillende waarden genoemd waar het de dosering betreft. In onze optiek moet je daarbij verschil maken tussen het toepassen van het meel in spodmixen, lokvoer (oppervlakte o.a.), stickmixen, enzovoort en het recept van je boilie. In die laatste houden wij de maximale dosering vrij laag (max. 10%). Meer is gewoon niet beter en het biedt wat marge om hem niet te laten drijven.

Tip 1: Met name witvissers weten dat beschuitmeel een handig (basis)ingrediënt is voor je spodmix, stickmix, methodmix, enzovoort. Het lichte beschuitmeel werkt bindend, maakt het geheel minder plakkerig en bevat drijvende deeltjes die voor een verticaal voerspoor zorgen. Maar pas op... te veel beschuit en je ballen gaan drijven! ;-)

Tip 2: Een andere tip uit “de markt” is het combineren van broodmeel, paneermeel en beschuitmeel als basis voor een universeel lokvoer. Het soortelijk gewicht en de structuur van de 3 ingrediënten zijn namelijk verschillend. Brood is zwaarder dan paneermeel en paneermeel weer zwaarder dan beschuit. Daarbij kennen alle drie de grondstoffen verschillende grofheden en dus gedragen zij zich anders onder water. Alles voor een rijk uitgespreid, wolkend, effect.

Beschuitmeel is simpelweg een verassend nuttige grondstof!