Brocacel

De gistcultuur Brocacel is een bijzonder product. Het heeft de eigenschap je recept als geheel naar een ander niveau te tillen. Zodoende kan het net dat beetje extra brengen in je boilie. Aanleiding genoeg om eens verder in te duiken...!

 • Brocacel is een gistcultuur. Niet een specifieke gistsoort, maar een mengsel dus op basis van Saccharomyces Cerevisiae, de meest voorkomende soort van gisten. 
 • Brocacel ontstaat vanuit een speciaal procédé waarin er metabolieten worden gevormd, die het product z’n specifieke eigenschappen geeft. Metabolieten zijn de tussen- of eindproducten die ontstaan na verwerking van een gegeven stof in een biologisch systeem of “levend wezen” (bacteriën en andere eencelligen, planten, dieren). Metabolieten kan je beschouwen als een soort “smaakdeeltjes”, te verdelen in: 
 1. Nucleotiden = de bouwstenen van DNA en belangrijk voor de stofwisseling, overdracht en signaalprocessen op celniveau, enzymreacties, enzovoort.
 2. Organische zuren = zoals Citroenzuur en zijn plantaardige bestanddelen uit fruit- en groentesoorten.
 3. Vrije aminozuren = de bouwstenen van eiwit en leverancier van de meeste smaaksensatie voor de karper. Let wel... van de 20 soorten zijn er naar schrijven slechts 6 echt favoriet: cysteine (meest favoriet), proline, glutamine (nummer 2), glutaminezuur, asparaginezuur en alanine.
 4. Afgeleiden van aminozuren = zoals Betaine (zie Food for thoughts nr. 5.)
 • Brocacel wordt in de markt ervaren als een zeer veelzijdig product met een lijst aan goede eigenschappen. We zijn in onze speurtocht een indrukwekkend palet aan meerwaarden tegen gekomen en hebben ze voor het gemak op een rijtje gezet:
 1. Het is een natuurlijk, attractieve grondstof (lokstof),
 2. Eetlust opwekkend (stimulerend),
 3. Acceptatie verhogend (doet makkelijker eten),
 4. Smaak verbeterend (smaakmaker), 
 5. Kent goede bindende kwaliteiten,
 6. Bevordert de spijsvertering (micro-flora darmstelsel),
 7. Verbetert lichaamsfuncties (immuniteit, groei), 
 8. Draagt bij aan goede bacteriën (gezondheid), 
 9. Bevat een keur aan vitaminen, mineralen, groepen aminozuren (gezondheid), 
 10. Is weerstand verhogend, 
 11. Rustgevend (anti-stress), 
 12. Hittebestendig,
 13. Voedzaam door de proteïne. 
 • Brocacel is daarbij voor meer als 80% in water oplosbaar, hetgeen dit geel-bruine, fijne poeder tot een gedegen attractor maakt. Het laat je boilie gewoon beter wasemen. 
 • Brocacel is een gesproeidroogd poeder met een gist- en moutachtig aroma. Sproeidrogen is een industriële methode om fijn poeder te vormen uit een oplossing:

De geconcentreerde oplossing wordt door een “verstuiver” geleid om vervolgens in een warme ruimte (toren) te worden gespoten. Door deze manier van “vernevelen” en drogen krijgt men een kleine korrelgrootte. De kleine druppels van de nevel drogen door de warme lucht of gas en de droge stof blijft over.

 • Brocacel wordt wereldwijd gebruikt voor het voeren van waterdieren, vee en huisdieren, hetgeen de lijst met positieve eigenschappen (zoals hiervoor omschreven) aannemelijk maakt. Het wordt vaak ingezet als “acceptatie-verbeteraar”; m.a.w. het voer wordt erdoor beter en meer gegeten. Mede ook vanwege het positieve effect op de darm-flora. We kwamen tijdens onze zoektocht de volgende opsomming tegen:
 1. Rundvee & geiten:
  -  Hogere drogestof opname
  -  Hogere piekproductie
  -  Persistente lactatiecurve (meer continue melkafgifte)
  -  Hogere melkgift
  -  Minder verteringsstoringen (lebmaag)
  
 2. Varkens (en andere éénmagigen):
  -  Hogere voeder opname
  -  Hogere groei
  -  Betere voederconversie
  -  Minder verstoppingen (zeugen)
 3. Huisdieren:
  -  Acceptatieverbetering
  -  Positief effect op de weerstand
 4. Paarden:
  -  Verbetering van de conditie
  -  Positief effect op de weerstand
  -  Verhoging zuurstof transport in het bloed
 • Brocacel zou volgens sommige een van de sleutelingrediënten zijn van de “Cell” van Mainline. Of dit ook daadwerkelijk zo is weten we niet, maar dat Brocacel behoort tot een veelbelovend ingrediënt is een feit. 
 • Brocacel staat dus bekent als een trigger die de eetlust aanwakkert. Het waarom ligt waarschijnlijk verborgen in het vermogen van gist om zetmelen (suikers) af te breken waardoor voedingswaarden beter toegankelijk worden; het signaal om “te eten” versterkt. Maar dat is niet het enige... enkele weetjes omtrent gist op een rijtje:
 1. Gist is een levend, eencellig micro-organisme, biosystematisch behorend tot de Orde der Schimmels Endomycetalis. Gisten hebben dus de eigenschap dat ze zowel met als zonder zuurstof suikers (zetmelen) kunnen afbreken tot ethylalcohol en koolzuurgas (ook wel fermentatie genoemd). Hierbij ontstaan echter tevens kleine hoeveelheden bijproducten die de geur en smaak van de vergiste grondstoffen beïnvloeden. 
 2. De wijze waarop dit wordt beïnvloed is zeer divers. Er zijn namelijk talloze verschillende gistsoorten waarbinnen weer talloze verschillende variëteiten en stammen met elk hun eigen specifieke eigenschappen. Het type gist bepaalt dus in hoge mate de eigenschappen van het eindproduct. 
 3. Door moderne technieken kunnen verschillende gisten worden gescheiden en apart opgekweekt. Zo ontstaan “reinculturen” (zuiver industrieel gist, bestaande uit 1 of meerdere soorten gist) met een bepaalde giststam en bijhorende eigenschappen die van invloed zijn op het uiteindelijk karakter van vergiste grondstoffen. Brocacel is een van die culturen, ontwikkeld om specifieke invloed uit te oefenen op o.a. ons visvoer.

Leuk: Er bestaan wijn-gisten die de geur-impressie kunnen geven van zoiets als een banaan. Speciaal ontwikkeld dus om het type en karakter van de wijn te kunnen sturen/beheersen. Vroeger voegde men aan de “most” (vers geperste, maar nog niet vergiste sap van druiven) helemaal geen gisten toe. Op de schillen van de druiven zaten genoeg gistcellen om de gisting te starten. De omstandigheden in de wijnkelder en in de wijngaard bepaalden door natuurlijke selectie welke gisten op de druivenschillen konden overleven en de wijn vormden. Zo had iedere streek, ja zelfs iedere wijnboer zijn eigen karakteristieke wijngistcultuur en daardoor een eigen kenmerkende wijnstijl. 

Belangrijk: Naar schrijven komt in verschillende testen de Brocacel als een van de beste gist-cultuur-poeders uit de bus. Speciaal ontwikkeld en door gerenomeerde aasleveranciers al jaren “stiekem” toegepast als “geheim” ingrediënt. Brocacel is vanuit deze geschiedenis niet het meest bekent en gangbare product, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Robin Red. Ook is het niet overal en makkelijk verkrijgbaar. Interessant wel vinden wij, omdat de kans groot is dat je jezelf ermee zult onderscheiden ten opzichte van andere boilies die te water gaan. Nuttig op commerciële wateren met hoge hengeldruk?!

Combinaties: Brocacel is buitengewoon goed te combineren met tal van ingrediënten (vismeel, liquid liver, GLM, noten, kruiden, granen, enzovoort). Gewoon proberen is het devies! Daarbij hoef je het niet alleen toe te passen in je boilies. Sommige (bekende) vissers gebruiken het ook in hun stickmix of voegen het toe bij het koken van hun partikels. Lekker lang laten gisten... gewoon omdat dit de smaak ten goede komt. 

Dosering: Het toevoegen van 2% - 3% Brocacel is doorgaans meer dan genoeg om je aas een flinke boost te geven. Je kunt de impact nog wat opschroeven naar een maximum van 5%. Hoger zouden wij niet gaan, al is het wellicht voor je haakaas wel interessant (zie tip hieronder). 

Tip: Een leuke truuk uit de markt is om je bevroren boilies met fijne Brocacel te bepoederen. Bij het ontdooien (en opdrogen) zal deze grondstof in de buitenste laag van je boilie worden opgezogen, met alle positieve effecten van dien...!

Wondermiddelen bestaan niet, wel die met meerwaarde voor je recept!