Garnalenmeel

Laten we eens wat verder indalen op een grondstof als Garnalenmeel. Een ingrediënt die wij eerlijk gezegd niet zo heel erg vaak gebruiken. Iets dat we na het lezen van wat meer informatie best zouden mogen wijzigen... de redenen zijn evident!

  • Garnalenmeel heeft een aangename, lichte visgeur en is meestal vrij grof van structuur. Zo je wilt kan je dit zelf nog fijner malen, maar heeft wat ons betreft niet echt zo’n meerwaarde.

  • Garnalenmeel lost goed op in water en levert een sterke instant-respons. Het maakt je boilie wel iets kwetsbaarder (zachter) maar dat is zelden een probleem, omdat je garnalenmeel niet vaak als bulk-ingrediënt gebruikt. Maar mocht je de boilie lang aan je hair willen houden, dan is wat extra “harder” geen overbodige luxe.

  • Garnalenmeel kan in dat geval goed samen met Maismeel of de bloem-versie ervan (Polenta)). Wij hebben de grove meel standaard in onze basis verwerkt. Ook kan het toevoegen van extra ei-albumine helpen. Een “harder” waarvan sommige vissers beweren dat het de instant waarde van je aas, ondanks dat het de schil versterkt, flink verbetert. Iets om in het achterhoofd te houden... ;-)

  • Garnalenmeel kent een prima kwaliteit eiwit (+/- 55%), zei het iets minder dan de vismelen. Tevens draagt het een rijk assortiment nuttige nutriënten (voedingsstoffen die onontbeerlijk zijn voor de groei en ontwikkeling van een organisme). Het meel is door de vis ook goed verteerbaar!

  • Garnalenmeel stimuleert tevens de groei van de vis en naar zeggen ook de eetlust. De grondstof wordt niet voor niets gebruikt als additief in de vis-industrie. Vervangt voor een deel de vismelen. En niet alleen de vis-industrie maakt gebruik van garnalen als voedingsstof, ook bij koeien, schapen, varkens, kippen, konijnen, kuikens en eenden wordt het als additief ingezet. 

  • Garnalenmeel kent een vrij laag soortelijk gewicht (!) en dus moet je met je dosering oppassen. Je zult niet de eerste zijn die zijn of haar “experimenten” ziet drijven ;-). Het voordeel hiervan is dat je boilie in de wat zachtere (en meestal minder aantrekkelijke) bodem minder wegzakt. 

  • Garnalenmeel heeft een eigenzinnige, opvallende geur en smaak. Dit is al merkbaar bij het toepassen van kleine hoeveelheden. Als afwijkend voedselsignaal bij dressuur best interessant!

  • Garnalenmeel kan ook direct gebruikt worden in je grondvoer of spodmix. De lichte stofjes zorgen voor een verspreidt signaal in de waterkolom... zowel horizontaal als vertikaal.

  • Garnalenmeel in de wat grovere versie geeft ook iets van een “crunch” aan de boilie, al is het minder dan sommige harde grondstoffen als Hennepzaden, Oesterschelpen (-grit), Tijgernoten, Eierschalen of Pinda's.

  • Garnalenmeel wordt doorgaans gemaakt door de hele garnalen of delen ervan (afval) te koken of te stomen en daarna te drogen (middels oven of zon) en vervolgens te vermalen.

Combinaties: Garnalenmeel gaat in principe goed samen met tal van ingrediënten, echter heeft het ons inziens wel een wat dwingend aroma. Dit hoeft niet verkeert uit te pakken, want karpers ervaren geur nu eenmaal anders dan wij mensen, maar voor de eenduidigheid van het voedselsignaal prefereren wij eerder de vismeelrecepten of combinaties met andere kreeftachtige... zeker in het voorjaar. Ook werkt het goed in combinatie met birdfood-recepten of vrij neutrale, schrale boilies om het specifieke aroma van de garnaal goed tot z’n recht te laten komen. Dit laatste bijvoorbeeld in combinatie met wat Belachan (trassi) of een dosis Aminol poeder of “good old Green Lipped Mussel”! 

Algemeen 1: Garnalen komen over de hele wereld voor. Hun vangstgebied is ruim verspreid over de oostelijke Atlantische Oceaan, bij Noorwegen en de Noordzee tot Portugal en Zuid-Spanje; zelfs in de Middellandse zee en  Zwarte Zee. Bij ons is de garnalenvangst voornamelijk een verhaal van kustvisserij. 

Algemeen 2: Garnalen die ons het meest bekent zijn, zijn de Noordzeegarnalen. Zij behoren tot de familie van de Crangonidae, oftewel de zandgarnalen. Ze hebben een doorschijnend lichaam, grijsbruin van kleur. De garnalen kunnen drie jaar oud worden, zijn grijs van kleur en meten 5 tot 9 cm. Het broedsucces varieert enorm van jaar tot jaar en dus ook de vangsten. Er wordt het hele jaar door op garnaal gevist, maar het hoogseizoen is ongetwijfeld de nazomer tot november. Dan zijn de garnalen het dikst!

Algemeen 3: Garnalen schijnen direct op het schip gekookt te worden in een grote ketel zeewater. Elk schip schijnt zo zijn eigen recept te hebben. Daar hangen zowel de roodbruine kleur, als de pittige smaak en knapperigheid van af. Van 1 kg ongepelde garnalen hou je ongeveer 330 garnalen over. Van de pellen maakt men de geurigste bisques en sauzen. 

Dosering: Sommige leveranciers geven een maximum aan van 20%. Wij zelf vinden dit nogal aan de hoge kant, te meer niet elke batch hetzelfde drijfvermogen levert. Hoe meer vlees er in het mengsel zit, hoe zwaarder de grondstof en hoe meer schildjes en staarten hoe lichter. Helaas is hier doorgaans moeilijk een exacte verhouding van op de markt te vinden. Wel kent de “staart en schild”-versie een meer donker-bruine kleur en de “vlees”-variant een meer licht/roze toon. Wij bieden een maximum van 5%. In combinatie met andere (vis- of kreeftmelen) meer als voldoende om dat afwijkend signaal te geven. Zo houd je nog wat ruimte om met andere lichte ingrediënten te werken en om bijvoorbeeld een lekkere “insecten”-bol samen te stellen.

Belangrijk: In de markt wordt de “vlees”-variant vaak gezien als de meest kwalitatieve grondstof, toch hangt dat voor een deel af waarvoor je het wilt gebruiken. Als je de boilie alleen wat lichter wilt maken, dan is dat anders dan wanneer je de identiteit van “de garnaal” als karakter wilt etaleren. Wel is zeker dat het vlees van de garnaal de meeste voedingswaarde bevat.

Tip 1: Voeg eens in je haakaas wat extra garnalenmeel om het gewicht van de haak te compenseren. Het is wat uitproberen op je plankje thuis, maar je kunt zo prachtige wafters creëren. Of als je de dosering nog wat omhoog gooit, zeer attractieve pop-ups! Nogmaals, zorg dan wel voor voldoende extra harder, bijvoorbeeld in de vorm van ei-albumine.

Tip 2: Garnalenmeel kan nogal opzwellen bij het koken, waardoor het de voorkeur heeft dit niet al te lang te doen (bijv. 1,5 min.). Onze producent stoomt de boilies en ervaart dit minder als een probleem.Een mooi Noordzeegarnaal-exemplaar.