Green Lipped Mussel

Green Lipped Mussel (GLM) is zonder twijfel een van de meest betrouwbare triggers die we kennen! Waarom? Omdat het een extreem gezond en compleet additief is... en precies dat kan onze vriend zeer waarderen. Een korte samenvatting:

  • GLM groeit op in het (heldere) kustwater van Nieuw-Zeeland. De mossel is rijk aan mineralen (o.a. kalium, magnesium, calcium), vitamine (o.a. B12 en D), amino-zuren, onverzadigde vetzuren, een grote hoeveelheid goed verteerbare eiwitten (!) en koolhydraten. 
  • GLM is dus behoorlijk compleet als grondstof en daarbij gunstig bioactief (= werkt in op specifieke biologische of fysiologische functie van het lichaam). Het wordt niet voor niets als voedingssupplement toegepast; voor sterkere botten, goed werkende spieren, een beter immuunsysteem, enzovoort. Daarbij is de Green Lipped Mussel al eeuwenlang een belangrijke voedingsbron voor de oorspronkelijke kustbewoners van Nieuw-Zeeland. 
  • GLM in pure vorm, gesproeidroogt tot een fijn poeder, is alleen wel kostbaar. Dit omdat het tot stand brengen van een constante productie niet eenvoudig is. Gelukkig heb je, van het zuivere goedje, niet veel nodig. 
  • GLM lost goed op in water, helpt dus bij het uitlekken, triggeren... ook bij lage zeer watertemperaturen!
  • GLM is in de markt in verschillende hoedanigheden verkrijgbaar; als extract, liquid, poeder, pillen... E.e.a. hangt natuurlijk af van de inhoud van het product, maar wij hebben doorgaans de voorkeur voor het gebruiken van een poedervorm.

Weetje 1: GLM is voor Nieuw-Zeeland een belangrijk export-product, alleen de productie ervan is dus geen makkie. Met name de leverings-zekerheid is lastig. De productie rust sterk op de oogst van mossel-zaad, waarbij in de praktijk de natuur grotendeels als “kweekkamer” optreedt. De hoeveelheden per jaar zijn hierdoor moeilijk te voorspellen. 

Weetje 2: De kwaliteit van pure GLM is hoog! De productie staat onder scherp toezicht met hoge kwaliteits-eisen, zowel v.w.b. de mosselen als het zeewater waarin deze gekweekt worden.

Belangrijk: Zoals bij meer producten die prijzig zijn, vindt “de markt” wel een weg om deze te drukken. Maar wees zorgvuldig met wat je koopt. De prijsverschillen zijn soms erg groot, zo ook de inhoud van het product.

Dosering: Omdat GLM een goede, natuurlijke grondstof is, kan je er niet zo snel mee overdoseren. En als geld niet direct een issue is, ga dan gewoon lekker experimenteren. Toch moet je jezelf wel afvragen wat je wilt bereiken en welke dosering daarbij nuttig is. Doseren tot 10% op zich is prima, maar wij hanteren toch vaak een kleiner percentage (2,5 - 5%). GLM is namelijk wat ons betreft boven alles een trigger; een smaakmaker. Een soort van “kruid”, lekker zout-ziltig en gezond. Absoluut van waarde om je recept een boost te geven, de vis over de streep te trekken, omdat de karper het signaal makkelijk kan traceren en waarderen... Zou hij je boilies echt laten liggen als er niet genoeg van in zit...?!

Combinaties: Heel eerlijk gezegd gebruiken we Green Lipped Mussel zonder specifiek naar het karakter van het recept te kijken. Of de grondtoon nu zoet, hartig, gekruid, plantaardig of vissig is... net zoals bij bijvoorbeeld Kelp, vinden we GLM een additief waar je niet gauw een scheve schaats mee zult rijden. 

Tip: Een leuke tip die wij je zeker willen aanraden komt van Terry Hearn en wordt toegelicht tijdens zijn “Quest for Black eye"...: 

Neem een (fiets)biddon of kleine (!) thermosfles of cocktailshaker en vul die met kraanwater. Gooi er 1 afgestreken eetlepel “Rock-salt” in en 2 afgestreken eetlepels GLM (graag een zuivere versie!!!). Het hele zakie goed schudden totdat je hoort dat het zout is opgelost. Daarna 5 minuten laten staan…. Gooi vervolgens deze "zilt-zoute soak" over je bevroren boilies (gooi desnoods je ready mades ook ff in de vriezer!) en laat de emulsie er bij het opdrogen lekker intrekken. Eventueel herhalen langs de waterkant als de boilies al droog zijn. Succes is nooit zeker, maar dit brengt je wel aardig in de buurt!

Je kunt in ieder geval goed zien waar de naam vandaan komt...