Krill

Krill... zo’n heerlijk karakteristieke naam voor hele zwermen onderwater-diertjes uit de orde Euphausiacea. Een populair ingrediënt bij vissers en niet voor niets! Aanleiding voor wat nader onderzoek...    

 • Krill is de verzamelnaam voor kleine kreeftachtigen (plankton-garnaaltjes en hun larven) die voorkomen in alle oceanen. De origine van het woord ligt mogelijk in het Noorse “krill”, dat zoiets betekent als “klein voedsel voor vissen” of “vislarven”. Anderen menen dat het IJslandse woord “krili” de basis vormt, hetgeen “klein ding of dier” betekent.
 • Krill is als kleine kreeftachtige een belangrijke diergroep in het zoöplankton: alles wat er in water zweeft en drijft aan heterotrofe organismen. Krill is dus een heterotroof organisme. Een organisme dat zijn organisch celmateriaal opbouwt uit organische stoffen, gemaakt door andere organismen. Met andere woorden, hij staat niet helemaal onderaan de voedselketen, maar het scheelt weinig. 
 • Krill kent algen als belangrijkste voedselbron. Algen is wederom een verzamelnaam, maar nu voor groepen eenvoudige organismen die aan fotosynthese doen.
 • Krill komt met miljarden exemplaren tegelijk voor. Als Antarctisch krill, IJskrill, Noordelijke krill, Pacifische krill, enzovoort. Het aantal soorten en ondersoorten dat tot het krill behoord ligt rond de 120. De meest voorkomende is de Antarctische Krill (Euphausia superba). Cruciaal voor het voortbestaan van ons ecosysteem.
 • Krill beweegt mee met de stroming van het water, maar ze kunnen zich ook actief voortbewegen. Ze verblijven daarbij zowel aan het wateroppervlak als in de diepzee (tot wel 5 km. diepte!). Deze “verticale migratie” zorgt ervoor dat vele soorten “jagers” de Krill nuttigen.
 • Krill is hiermee misschien wel de belangrijkste voedselbron voor tal van zeedieren, waaronder de walvissen, pinguïns, robben, kwallen, schaaldieren en een groot aantal vissoorten als de Alaskakoolvis, kabeljauwachtigen, Spaanse makreel, zandspiering, Pacifische heek, haringen, zandvis, heilbot, zalmen... kortom een “no-brainer” waar het de voedingswaarde en kwaliteit betreft! Tijd om het eens toe te passen...
 • Krill(meel) is alleen niet zo makkelijk te verkrijgen. De transportkosten zijn hoog en import-procedures ingewikkeld. Mede verantwoordelijk voor de hoge prijs van de grondstof. Daarbij hebben onderzoekers vastgesteld dat de hoeveelheid krill sterk aan het afnemen is sinds de jaren ‘70. De redenen hiervoor laten zich makkelijk raden... Zo helpt het niet dat de ijskappen smelten, want veel jonge Krill leeft in de winter direct onder dit ijs en eten daar de algen die zich aan de onderkant ervan bevinden. 
 • Krill(meel) kent verschillende kwaliteiten. De volgende twee factoren spelen daarbij een belangrijke rol:
 1. Wijze van drogen: Krillmeel kan gedroogd worden op een reguliere temperatuur, lage temperatuur (LT = Low Temp) of onder invloed van geblazen, hete lucht (SD = Spray dried). Voor sommige heeft deze laatste de voorkeur. Ook de LT- versie wordt doorgaans gezien als een betere kwaliteit meel. Of dit ook daadwerkelijk in de resultaten is terug te vinden weten we niet... veel verhalen, weinig feiten! Wel krijgt de Krill(meel) een ander uiterlijk. Doorgaans is de regulier gedroogde krill wat bruiner van kleur dan de LT- en SD-versies. Deze zijn meer oranje-roze en voelt vetter tussen de vingers. 
 2. Schalen en vlees: afhankelijk van de wijze waarop het gedroogde Krillmeel gezeefd wordt, kan de verhouding in hoeveelheden “schalen” en “vlees” wisselen. Daarmee het gewicht van het meel: Krill(meel) met veel vlees en weinig schalen (voelt vetter) is zwaarder en kan naar zegge in hoge dosering worden toegepast. Krill(meel) met veel schalen en weinig vlees (voelt droger) doet de boilie eerder drijven.
 • Krill(meel) is qua dosering wel een product waar je voorzichtig mee moet zijn. Sommige leveranciers stellen een maximum van 30%, waar anderen weer de lat op 15% leggen...! 
 • Krill zit zo’n beetje aan de bodem van de voedselketen en vormt tevens de grootste biomassa op aarde. De belangrijke constatering: het is een voedselbron van betekenis!  
Krill vormt een belangrijke basis als "Primary consumer"
 • Krill bevat zeldzame en voedzame substanties. Rede om ze op grote schaal te vangen; in de zuidelijke oceaan, wateren rond Japan, Schotland, de poolgebieden, enzovoort. We praten over een productie van bijna 200.000 ton per jaar. Veel ervan wordt gebruikt in de aquacultuur, vis- en garnalenindustrie, aquaria, sportvisserij of de farmaceutische en cosmetische industrie. 
 • Krill is er ook voor menselijke consumptie. Zo wordt het als “Okiami” gegeten in landen als Japan, Taiwan, Korea of als "Camarones" in Spanje of “Alamang” in de Filipijnen, waar het onder andere verwerkt wordt tot “Bagoong”, een heerlijk zoute vis-pasta. 
 • Krill(meel) bevat naast tal van attractieve, wateroplosbare bestanddelen (nucleotiden), aminozuren (Proline, Glycine en Glucosamine) en goede vetten (Omega 3), tevens het zogenaamde tri-methyl-amine-oxide (TMAO). Een organische samenstelling die aangetroffen wordt in zeevissen, haaien, roggen, weekdieren en dus ook kreeftachtige. Het is een naar zegge stress-reducerende stof die onder andere wordt ingezet bij de zalmkweek of wanneer er vissen worden overgezet van zoet- naar zeewater. 

Stelling: Als walvissen met hun enorme lijf al hun benodigde voedingsstoffen uit het consumeren van Krill halen, dan kan het product zonder twijfel gezien worden als een succesvol totaalvoer; uitgebalanceerd en gezond voor de vis. De perfecte combinatie van attractiviteit en voedingswaarde. Iets waar precies onze karper naar op zoek is... vul de rest zelf maar in!

Dosering: Zoals eerder aangegeven zijn er verschillen in het soort Krill(meel). Bepaald door de verhouding in “schalen” en “vlees” en wijze van drogen. Soms lastig, maar het is helaas niet anders. Onze gedachte is dat je in feite nooit te veel Krill kunt gebruiken, maar dat je vooral het drijfvermogen in de gaten moet houden. Niemand wil floaters mee op reis... toch?! Wij hanteren vooralsnog een gereduceerd maximum percentage van 5%. Onze Krill(meel) is op lage temperatuur (LT) gedroogd en geeft met deze hoeveelheid een krachtig signaal zonder de kans dat je boilies gaan drijven. Tevens blijft er dan nog ruimte over in je recept voor eventuele aanvullende, lichte ingrediënten als Garnalenmeel, Watervlooien (Daphnia) of Vlokreeftjes (Gammarus). Mocht je toch willen “opwaarderen”, kan je aanvullend de Liquid Krill hydrolisaat te gebruiken... zelfde effect, wel zo veilig!

Combinaties: Wij zijn geneigd te stellen dat Krill in heel veel verschillende recepten van meerwaarde is. De vis zal dit ingrediënt per definitie “herkennen”. Meer nog als het als enkele grondstof in een verder schrale boilie wordt toegepast. Het eenduidig karakter en signaal is top. Geef je Krill-recept daarbij eens een twist met wat (spicy) kruiden, Belanchan, boterzuur of gewoon de liquid Krill hydrolisaat... zeker in pure vorm een aanrader! Maar ook in de combinatie kent het meerwaarden. Het wordt veel toegepast samen met LT- en Predigested vismeel, maar ook de combi met Tonijn-, Sardien- of Garnalenmeel is bekent. Sommige boilie-bouwers kiezen zelfs zoete, suiker- en zetmeelrijke ingrediënten als soja- of griesmelen, melkproducten, leverproducten, Robin Red, enzovoort. Natuurlijk kan je extremer uitpakken. Overdoseren is eigenlijk geen probleem; hoe sterk mag een heerlijk voedsel-signaal zijn...?! Je moet alleen dus dat drijfvermogen in de gaten houden. Om dit alles te omzeilen hebben we nog een kleine tip “uit de markt”...

Tip uit de markt: Op een effectieve wijze je (haak)aas met Krill pimpen doe je door je boilies een paar dagen voor je sessie in vloeibare Krill te soaken... Niet teveel tegelijk gieten, maar om de dag een beetje, goed schudden en erin laten trekken. Dan vlak voor de sessie de (nog vochtige) boilies voorzien van wat Krillpoeder! Precies genoeg om zich lekker aan de ballen te hechten... knallen maar!

Krill... niet voor niets DE voedselbron van talloze zeedieren!