Maple

Laten we in het kader van “old skool” grondstoffen eens inzoemen op de Maple pea (Esdoorn-erwt). Een partikel waarmee vissers na jaren nog steeds succes boeken. Soms als haakaas, vaak als grondvoer of onderdeel van een rijk gemêleerde “smikkel-mix” () of als flavour voor een zacht-zoete grondtoon in de boilies. 

 • Maple-peas zijn een oude bekende op de markt. Een partikel die zich al meervoudig bewezen heeft. Dit behoeft geen verdere toelichting. 
 • Ook de vloeistof, met z’n romig, zacht, zoete aroma, is een van de betere lokmiddelen die de markt ons biedt. 
 • Een mooi product dus, maar ook wat relativering is op z’n plaats. Zo zijn er in de praktijk meer soorten bonen en erwten die prima functioneren als karperaas; bruine bonen, nierbonen, kikkererwten, spliterwten... De (kweek)karper is een omnivoor. Dus wat maakt die Esdoorn nou zo bijzonder...?!
 • Laten we eerst opmerken dat “DE” Esdoorn eigenlijk niet echt bestaat. Het geslacht kent rond de 120 soorten bomen en struiken en tal van hybriden. Zij komen vooral voor in de gematigde streken van het noordelijk halfrond. Enkele groeien in Zuidoost-Azië en Indonesië. 
 • Ook moeten we in ons denkbeeld onderscheidt maken tussen de vrucht (de erwt) en de sappen van de Esdoorn (t.b.v. de Ahornsiroop)... een kleine toelichting:

De erwt:
De erwten zijn de vruchten van de Esdoorn. Ze zitten per twee aan één steel en zijn voorzien van "vleugels" (t.b.v. verspreiding). Ze hebben (na het koken) een beetje zacht, zoete smaak. Niet echt dominant en soms wat "melig". De vrucht is echter gezond voor de vis en behoort als "peulvrucht" tot de "vlinderbloemen-familie". Peulvruchten zijn eiwitrijke gewassen als (tuin)bonen, pinda’s, sojabonen... zo ook de erwten. Ze bevatten een relatief hoog eiwit- en laag caloriegehalte, flink wat vitaminen, mineralen, vezels, enzovoort.

Het sap:
Het sap van de Esdoorn wordt gebruikt om (Ahorn)siroop te maken. Het wordt uit de stammen van specifieke Esdoorns in Canada gewonnen. Niet elk type Esdoorn is hiervoor geschikt en hij moet zo tussen de 30 - 50 jaar oud zijn (min. 300 mm. stam-diameter). Het sap is erg vloeibaar, doorzichtig en niet echt zoet. Daarom wordt het ook ingekookt zodat het dikker wordt en de suikers caramelliseren. Pas na het inkoken krijgt de Ahornsiroop die kenmerkende zoete, caramelachtige smaak en lichtbruine, amber-achtige kleur. Het is een zeer geconcentreerd goedje; voor 1 liter Ahornsiroop heb je zo'n 40 liter ahornsap nodig!

 • Wat ons betreft is met name dat zoete, suiker-rijke (met caramel-smaak), in combinatie met die voedzame inhoud (eiwitten, vitaminen, mineralen, ed.) wat de Maple resp. zo herkenbaar en aantrekkelijk maakt voor de vis. In zuivere vorm kent de zoetstof (siroop) ook absoluut geen bittere nasmaak. Als smaakmaker voor je boilie zeker interessant! 
 • Er zijn alleen meerdere soorten producten op de markt waarvan wij niet precies weten wat er  in zit. Je zult als visser zelf moeten ontdekken wat werkt en wat niet...
 • Interessant is ook om te weten is dat in de “moderne boilie-visserij” de Maple als partikel steeds minder vaak gebruikt wordt en dus kan het handig zijn om er juist jouw campagne mee op te starten. Eens “iets anders” te bieden om “het verschil” te maken.
 • Let wel, vissen met alleen Maples levert op den duur ook weerstand. De vis heeft meer nodig dan wat deze peulvrucht kan bieden. Eenzijdig voedsel is alleen voor de korte(re) termijn nuttig (om bv. een voerstek aan te jagen) en minder voor lange(re) termijn.
 • Ook interessant is de eigenschap van Maples (zoals overigens ook andere partikels) om de smaak van andere producten in zich op te nemen. Als drager van hun smaak- en geurstoffen te functioneren. Hierdoor werkt de grondstof goed in combinatie-recepten.
 • Maples zijn ook relatief goedkoop. Niet onbelangrijk als het om grote hoeveelheden gaat.  
 • Maples zijn wel wat witvis-gevoelig, maar in sommige situaties is dit misschien juist een pré...; zien eten doet eten nietwaar?! 
 • Misschien niet direct “on-topic”, maar het merendeel van de Esdoornsoorten blijken geweldige bijenplanten?! En de Esdoornhoning is aromatisch zeer fijn van smaak. Volgens sommige is het zelfs één van de beste honingsoorten. Zegt toch wel iets over de kwaliteit van deze boomsoort en de vruchten die het draagt.
 • De Ahornsiroop die je overigens gewoon in de winkel kunt kopen heeft niet altijd dezelfde kwaliteit. Er bestaan in principe drie gradaties:

A = verkregen van de eerste tap, met een lichtbruine kleur 

B = verkregen van de navolgende tap, met een duidelijkere, scherpere smaak

C = verkregen van de tappen daarna, met iets donkere kleur en meer caramel-smaak

Algemeen geldt dat hoe lichter de kleur, deste subtieler de smaak. Voor het vissen maken wij het liefste gebruik van gradatie C.

Weetje 1: Esdoorn siroop is naar men schrijft eeuwig houdbaar. Geloof het of niet, maar technisch gezien schijnt dat zo te zijn... met de fles geopend en ongeopend!

Weetje 2: Door de vleugeltjes van de zaden, die ook wel "helikoptertjes" genoemd worden, is de Esdoorn bij veel kinderen bekend. Ook is hij een favoriet door hun mooie bladeren. 

Weetje 3: 80% van alle Esdoornsiroop komt uit Canada. Geen wonder dat het blad in de Canadese vlag prijkt (Maple Leaf Flag). De Ahornsiroop is een belangrijk export-product.

Weetje 4: De naam van de Esdoorn roept wat vragen op. Zo duidt de “es” van esdoorn op de gelijkenis met de vruchten van de “gewone es”. Maar deze plant komt uit de olijffamilie en is dus niet verwant. Ook de oorsprong van de “doorn” in esdoorn is onbekend. Esdoorns hebben helemaal geen doornen...?!

Weetje 5: De meest gebruikte Esdoorn-soort voor de Ahornsiroop is de “suiker-esdoorn”. 

Weetje 6: Esdoornsiroop kan zover worden ingedikt dat er alleen nog harde blokjes overblijven; de zogenaamde esdoorn-suikerklontjes of -toffee’s.

Dosering: Hier handelt het met name over de flavour. Deze is afhankelijk van de inhoud van het fabrikaat en het advies van de leverancier. Iets om zelf te ervaren. Onze Maple-flavour gebruiken we tot een maximum van 10 ml. / kg. mix.

Combinaties: Maple (als flavour) werkt erg goed in combinatie met andere zoete grondstoffen als Scopex, Talin, Corn Steep Liquor, Melasse, Hennep, Pinda’s, Tijgernoten, birdfood-recepten, granen, enzovoort. Andere vissers zweren juist bij een combinatie met vismeel en hartige inslag. Eerlijk gezegd zijn er ook meer wegen te bewandelen, net als wij mensen doen; zoet en hartig tegelijk. Esdoornsiroop eten we in combinatie met witte bonen, ham, worst, spek, maar ook met wafels, pannenkoeken, poffertjes, havermout, wentelteefjes. Durf te experimenteren!

Tip 1: Koop gewoon eens een fles met Ahorn-siroop (de gradatie maakt niet echt uit, maar onze voorkeur is C) en gebruik het als smaakmaker in je boilie-mix... of als dip over je hookbaits... of als soak over je grondvoer en als dressing over je eten aan de waterkant.

De Esdoorn... voor zoete, suiker-rijke, caramel-smakende, voedzame producten.