Predigested vismeel

Een van onze meest favoriete grondstoffen om mee te werken is Predigested vismeel. Goed bekent bij de meeste vissers en veel geprezen. Maar waarom precies is dit zo’n mooi product...?

 • Predigested vismeel is een veelbesproken en zeer attractieve grondstof. Een totaalvoer, maar wanneer je de kernwaarden ervan zou willen samenvatten, dan kent het in onze optiek vooral de volgende drie belangrijke meerwaarden voor je aas:

  • Dit vismeel is "voorverteerd" waardoor het hoge eiwitgehalte (voedingswaarde) makkelijker/sneller door de vis is op te nemen... aas beter verteerbaar maakt.

  • Dit vismeel is door dat "voorverteren" beter in water oplosbaar dan gewone vismelen, waardoor het de boilie voorziet van een sterker voedselsignaal.

  • Dit vismeel heeft een relatief laag maar kwalitatief hoogwaardig vetgehalte. 

 • Predigested vismeel is een fijn en aromatisch poeder dat onder gecontroleerde omstandigheden en volgens een strikt procédé wordt ontwikkeld. Het procédé kent naast sproei-drogen o.a. de hydrolyse van eiwitten. Hydrolyse is een reactie waarbij onder invloed van water moleculen gesplitst worden. Bij de hydrolyse van eiwitten worden peptidebindingen (= amide-bindingen) verbroken. Hierbij ontstaan de zo geliefde vrije aminozuren! De hydrolyse van eiwitten vindt plaats onder invloed van enzymen.


Hydrolyse: splitsen van moleculen onder invloed van water en enzymen.

 • Predigested vismeel is dus (o.a.) een door enzymen bewerkt product. We hebben enkele wetenswaardigheden op een rijtje gezet:

  • Een enzym is een eiwit, dat als katalysator fungeert bij chemische reacties in en buiten een cel. Het enzym maakt de reactie mogelijk of versnelt deze, zonder daarbij zelf te worden verbruikt of van samenstelling te veranderen. Na de reactie keert het enzym weer terug naar de oorspronkelijke toestand en kan daarna direct weer functioneren. 

  • De stof waar het enzym op inwerkt, nodig voor de stofwisseling of spijsvertering, heet het substraat. Tijdens de reactie verbindt het enzym zich kortstondig met het substraat. Dit gebeurt voor elk enzym op een eigen wijze. 

  • Enzymen bevinden zich in voedsel (voor zover niet (langdurig) verhit) en worden in cellen van organismen, dieren, planten, schimmels en micro-organismen zelf gemaakt. Zonder enzymen zouden stofwisselingsprocessen niet mogelijk zijn.

Belangrijk: Predigested vismeel werkt buitengewoon goed als voedingsbron en attractor, rede genoeg om het te gebruiken. Maar we moeten wel kritisch blijven. Het is niet echt goedkoop. En vanuit het oogpunt van alleen de voedingswaarde zijn de meer eenvoudige vismelen soms een prima alternatief. En al verbetert de predigested versie de spijsvertering, deze meerwaarde kan ook door andere ingrediënten worden voorzien. Daarbij zijn zowel de voedingswaarde als spijsvertering niet afhankelijk van hoe goed de grondstof in water oplost. Met andere woorden, in het geval je de wasemkracht van je boilie juist wat wilt beperken (bijvoorbeeld bij een grote populatie witvis), dan kan de predigested vismeel prima vervangen worden door een meer standaard vismeel, of een haring- of sardinemeel die mogelijk ook wat goedkoper zijn.

Combinaties: Predigested vismeel is bij uitstek goed te combineren met andere vismelen. In principe is het dus gewoon een zeer welkome grondstof in elk soort van vismeel-recept. Sommige vissers schrijven “de beste die er is...!” Ons inziens maakt het, ten opzichte van andere vismelen, je boilie vooral beter verteerbaar, biedt het goede vetten en geeft het een krachtig(er) voedselsignaal.

Dosering: Predigested vismeel maakt door die goede oplosbaarheid je boilies op den duur wel wat zachter. Bij een hoge dosering wel iets om rekening mee te houden wanneer je jouw aas lang aan de hair wilt houden. Wij hanteren een maximum van 25%.

Tip: Predigested vismeel kan als ingredient ook op een alternatieve wijze worden ingezet. Bijvoorbeeld als additief in grondvoer, stick- of spodmixen, pasta voor om je boilie of als strooisel over je freezers. Dan kan het er mooi intrekken als ze ontdooien. Probeer dat laatste ook eens in een potje met hookbaits, in combinatie met een klein beetje Monster Crab flavour of Aminol. ;-)

Predigested vismeel is een veelbesproken en zeer attractieve grondstof.