Robin Red

Robin Red van de firma Haith’s is wat je noemt een echte krachtpatser onder de additieven. Een oldtimer van stand. Maar wat is het eigenlijk dat deze Engelse vogelvoer-gigant op de markt brengt? Genoeg mysterie om er eens wat verder in te duiken...!

 • Robin Red wordt door velen gezien als een bijna onmisbaar ingrediënt. En het moet gezegd: karpers eten het opvallend graag. Robin Red is dan ook een van de meest favoriete producten van Haith’s. Al is het niet de enige, want er bestaat een hele reeks aan Haith’s producten waar je gerust mee kunt experimenteren. Elk met een eigen, unieke smaak en voedingswaarde: 
 1. Insecto, 
 2. Granded Red Ralthry, 
 3. Super Red, 
 4. Natural Red, 
 5. Marine Red, 
 6. Honey Red, 
 7. Green, 
 8. Gold, 
 9. Orange, 
 10. Nectarblend, 
 11. CLO, 
 12. PTX, 
 13. Ready Mix, 
 14. Red Band Pigeon Conditioner... enzovoort.
 • Robin Red behoort tot de “vogelvoeren” (Birdfood). Een mix van ingrediënten, oorspronkelijk ontwikkeld om vogels (kanaries ed.) te voeden en hun kleuren te optimaliseren. Het is gemaakt van kruiden, suikers, oliën, pepers en gemalen zaden. Misschien nog een enkel ander ingrediënt, maar dat weten we niet precies, immers het exacte recept is geheim. 
 • Robin Red als unieke attractor grijpt terug tot in de jaren ‘50/’60. Beetje afhankelijk van welk artikel je leest. De discussie over Robin Red en wat het zo attractief maakt, dateert in ieder geval al uit de jaren ‘60. Daarin wordt gesteld dat zelf voor “insiders” de actieve ingrediënten van de Robin Red mysterieus zijn.

 • Robin Red is een veel gebruikte grondstof. Bijna elk zichzelf respecterend boiliebedrijf voert wel een of meerdere recepten waarin het is verwerkt. Ook zijn er bedrijven die het recept namaken en het als Robin Red op de markt plaatsen, maar zowel de unieke samenstelling als wijze van produceren is volgens experts nauwelijks te kopiëren. Los van de prijs misschien is het ook maar de vraag of je dat moet willen. Aan de andere kant, wat is leuker dan je eigen weg vinden...?! Die zoektocht naar net dat extra, dat bijzondere ingrediënt:

All I knew was that there was something in the red stuff that made it highly attractive to carp! 

(Ken Townley).

 • Robin Red is ook een veel besproken grondstof. Speculaties over de inhoud en werking zijn niet van de lucht. De meeste vissers hebben zo hun eigen mening. In de communicatie lijkt het soms op een “urban myth”, maar dan gebaseerd op feiten. Want dat er veel karpers mee gevangen zijn, vanaf het moment dat men het ontdekte (jaren ‘50) en het begon te gebruiken (jaren ‘60) is geen uit de hand gelopen hersenspinsel.

 • Robin Red was van origine niet bedoeld als karper-aas. Het feit dat het hiervoor gebruikt wordt berust op louter toeval. Geestig wel en illustratief voor hoe belangrijk het kan zijn om te experimenteren! Een mooie bijkomstigheid zouden wij zeggen, gezien de attractieve waarde en mate waarin het verhandeld wordt.

 • Robin Red heeft een prachtig zoet, kruidige smaak dat fris, peperig ruikt en je boilies mooi (donker)rood kleurt. Let wel, deze kleuring is vrij dominant, dus eenmaal Robin Red in je mix en hij wordt nooit meer fris wit of anderszins. Het is dan ook verstandig om plastic keukengereedschap, dat je wilt gebruiken om Robin Red in te verwerken, goedkoop en exclusief voor dit gebruik aan te schaffen. Je krijgt de kleur er niet meer uit.

 • Robin Red is er maar in één soort en dat is die van Haith’s. Vanuit een kritisch oogpunt praten we dus over een “merk- of productnaam”. Anders dan een tarwe, bloem of mais is het geen eenduidige grondstof, maar een mengsel van verschillende grondstoffen. Dit alleenrecht van Haith’s en de wetenschap dat “neppers” doorgaans afgedaan worden als minderwaardig, doet wel onze wenkbrauwen fronzen, want waar gaat werkelijkheid over in propaganda...? Overdrijven is iets dat je wel aan de Engelsen over kunt laten. De marketing rondom dit product moet je dus soms met een korreltje zout nemen, want zijn die “neppers” nou echt zo slecht...?! 

 • Robin Red van Haith’s kent alleen wel een zeer lange en rijke geschiedenis. Vol met bewijs in visformaat. Het bedrijf is ook uiterst professioneel. Je mag er dus gerust vanuit gaan dat de kwaliteit van dit oorspronkelijk product hoogwaardig, doordacht, beproefd en constant is. Haith’s produceert Robin Red al meer dan 60 jaar (!) en dus ligt de lat hoog. Neem bijvoorbeeld de wijze waarop ze hun zaden “schoon” maken... onderscheidend wel!


De standaard ligt hoog, passend bij een bedrijf dat reeds sinds 1937 actief is.

 • Robin Red en Haith’s als firma kunnen gezien worden als de grondlegger van de birdfood boilies. In de jaren ‘60, toen de boilie in ontwikkeling kwam in Engeland waren het de vogelzaden en -mixen van Haith die de basis vormden voor dit type aas. Twee aardige wetenswaardigheden uit die tijd:

 1. In 1947 koopt John 'Ted' Haith (oprichter van de Haith-firma) een door de oorlog gebombardeerd, drielaags hoge kapel in Cleethorpes, een plaatsje in het North East Lincolnshire gebied. Hij knapt hem op en bouwt er zijn eerste echte fabriek om zijn groeiende handel in vogelvoer (sinds 1937) te kunnen huisvesten. Dit was het begin van wat verder als succesverhaal de ronde doet. De infrastructuur en huisvesting groeit mee met de handel en dus moet er na een tijd weer verhuist worden. De nieuwe en huidige fabriek ligt nu in Europarc in Grimsby. Voorzien van alle benodigde faciliteiten, waardoor het kwaliteitsniveau van produceren (schoonmaken, mixen en verpakken) kan worden voortgezet. Het was echter in de oude kapel, aan het begin van de groei, dat Robin Red als mix ontwikkeld werd.

 2. De discussie omtrent het wel of niet aanwezig zijn van Carophyll Red in Robin Red, heeft veel stof doen opwaaien. Deze rode kleurstof zou (deels) verantwoordelijk zijn voor de kleurende werking van Robin Red en volgens sommige ook een belangrijk aandeel hebben in diens attractiviteit. Zowel Ken Townley (aas-goeroe en nauw verbonden aan de ontwikkeling van Haith’s producten) als David Haith (de huidige eigenaar en kleinzoon van John “Ted” Haith) geven aan waar de verwarring is ontstaan en tonen dat deze kleurstof er nooit in heeft gezeten. Voor diegene die hier iets meer van wil weten: Robin Red and the great Carophyll Red myth / The truth behind Robin Red

 • Robin Red bevatte dus nooit deze kleurstof. Het originele recept van zijn grootvader is het bewijs. Wel zat het tijdelijk in de Ready-mixed, maar nooit in de Robin Red. Deze was juist specifiek bedoeld voor professionele topfokkers die de kleuring van hun vogels zonder Carophyll Red wilde laten plaatsvinden. 

Belangrijk: Robin Red is een echte smaakmaker en veelzijdig ingrediënt. Je kunt het breed inzetten. Zonder twijfel in bijna elk boilierecept als additief of als onderdeel van een birdfood (basis)mix of in een method-mix of gewoon door je grondvoer. Je kunt Robin Red ook meekoken met partikels zoals mais, maples, tijgernoten of hennep. Het heeft de eigenschap om het recept of de grondstof naar een hoger (smaak-)niveau te tillen. Natuurlijk werkt de ene combinatie beter dan de andere en spelen bepaalde verhoudingen een rol, ook moet je kijken of je geen concurrentie creëert bij het toevoegen van andere, serieuze triggers. Het hoeft niet perse fout te gaan, maar het is gewoon zonde van je materiaal en kosten. Maar doorgaans gaat het al gauw goed. Zo is knoflook of foeneknof een gewaardeerde “partner”. De beroemde “Garlic Robin Red” staat als recept garant voor goede resultaten. Pas alleen op met wateren vol witvis... te veel knoflook geeft je slapeloze nachten! ;-) 

Dosering: Door zo’n 5% Robin Red aan je mix toe te voegen krijg je je boilies al diep rood gekleurd, al hangt het ook wel af van de andere ingrediënten. Wat betreft de aantrekkingskracht op de vis schrijven veel ervaringsdeskundige toch rond de 10%. Al is het ook denkbaar dat je deze hoeveelheid wat reduceert of juist verhoogd. Wat voor jou het beste werkt zul je zelf moeten uitvinden. Wij bieden je in ieder geval de ruimte tot maximaal 15%. Hoger geeft ons inziens een te sterke smaakimpuls. Kostenoverwegingen spelen hier ook een rol, want de Robin Red is niet echt goedkoop. Meer is dan niet altijd beter. In de mix met andere stoffen gebruiken wij vaak nog minder dan die 5%. De Robin Red speelt dan niet de hoofdrol, als wel een ondersteunende rol voor het karakter dat je wilt bouwen. 


RR: registered trademark of Haith’s® - Licence No: RRHaiths1937-001UK.