Talin

Talin (Thaumatine Sweetner) is een prachtig, natuurlijke zoetstof. Hij komt voor in de Katemfe-plant die groeit in Midden-Afrika. Al eeuwenlang gebruikt de bevolking daar de Katemfevruchten als zoetmiddel. Een eiwit dat luistert naar de naam Thaumatine is verantwoordelijk voor deze zoete smaak. 

Dit complexe molecuul is naar zegge de zoetste die ooit ontdekt is: duizenden malen zoeter dan suiker. Maar al is het erg zoet, de smaak is zacht, bouwt zich opmerkelijk langzaam op en blijft lang aanwezig. De stof beïnvloedt daarbij ook de eigenschappen van andere grondstoffen. Zo kunnen zure vloeistoffen opeens zoet proeven. De stof is ook nog eens zeer goed wateroplosbaar, warmte bestendig en eetlust opwekkend. En dit alles zonder bittere nasmaak! 

Mede door het zuivere karakter is dit "wondertje" heel goed te combineren met tal van verschillende grondstoffen. Wij gebruiken hem vaak in notenrecepten of als additief bij gemalen hennep. Ook een snoepje als de Zijderups doet het wonderwel met deze zoetstof. Pas wel op met doseren... less is more!

De vruchten van de Katemfe-plant