Tijgernotenmeel

Tijgernoten! Wie heeft ze niet gebruikt en mee gevangen...?! Een delicatesse voor onze karpervriend. Toch als je mensen (of jezelf) vraagt wat deze “knolletjes” nu precies zijn, blijven we het antwoord nog weleens schuldig. Kortom, leuk om hier ietsje dieper in te duiken...

 • De Tijgernoot (Knolcyperus (Cyperus esculentus)), ook wel aardamandel genoemd, behoort tot de cypergrassenfamilie (Cyperaceae). De plant wordt beschouwd als een hardnekkig stuk onkruid in de teelt van aardappels, maïs, gladiolen, enzovoort. De knolletjes werden al geteeld in de Nijlvallei door de Oude Egyptenaren. De Arabieren brachten de knolcyperus in de achtste eeuw mee naar Spanje, van waaruit het zich verder over Europa verspreidde.

 • Tijgernotenmeel is afkomstig van gemalen tijgernoten... simpel! Deze noot is buitengewoon voedzaam en gezond voor onze vis. Rede genoeg voor hem om er dol op te zijn! Lekker is belangrijk, maar gezondheid staat voorop. 

 • Tijgernotenmeel kan je gebruiken in vele soorten van mixen maar het werkt bovenal goed in een notenmix of gewoon simpel als enkel hoofd-ingrediënt (max. 20%) gecombineerd met een zachte kruiden-mix of lekkere flavours. (zie verder “Combinaties”).

 • Tijgernoten zijn dus geen noten. Het zijn kleine “wortelgroenten” die naar zeggen al een belangrijke voedselbron waren voor onze voorouders ruim 2 miljoen jaar geleden, waar dit oude super-knolletje zijn oorsprong vond in Afrika. Met recht een “klassieker” die de tand des tijds heeft doorstaan.

 • Tijgernotenmeel is een van die grondstoffen die vergeleken mag worden met andere hoog-kwaliteits-producten als vismelen, kreeftachtige grondstoffen en de meer bekende vogelzaden-mixen. Een paar kwaliteiten op een rij:

 1. Hoog vezelgehalte dat de spijsvertering ten goede komt (verteerbaarheid).
 2. Lekker veel goede suikers (energie-leverancier).
 3. Bron van vitaminen, mineralen, sporenelementen, enzovoort (alg. gezondheid).
 4. Veel goede oliën (vetten / vergelijkbaar met die van verse olijf-olie).
 5. Mooi eiwit- en aminozuren-patroon (al zijn exacte waarden lastig te vinden).
 6. Wat al eeuwen goed is voor de mens, is vaak goed voor onze gevinde vriend...
 • Tijgernotenmeel behoudt z’n aantrekkingskracht ook bij lagere watertemperaturen, waardoor hij vaak genoemd wordt in wintercampagnes. Mede ook vanwege enkele van de hiervoor genoemde kwaliteiten. Maar ons inziens is het multifunctioneler dan dat. Het kan leverancier zijn van energie in de lente, heerlijk plantaardig alternatief op het natuurlijk (dierlijk) voedsel in de zomer of gewoon als smakelijk additief in een vette herfst-mix.

 • Tijgernoten zijn “crunchy”! Ook de meelvariant kent hardere deeltjes die bij het “kraken” van de boilie geluid geven. Minder dan vogelzaden, algengrit of hennep natuurlijk, maar alle beetjes helpen... en horen/zien eten doet eten!

 • Of tijgernotenmeel specifiek goed wateroplosbaar is hebben we eerlijk gezegd niet zo goed kunnen vinden. Maar de bestanddelen waaruit het is opgebouwd zijn dat in principe wel, waardoor die aantrekkingskracht onder water is te verklaren.

 • Tijgernoten zijn er in verschillende afmetingen. Ook als gepelde (witte) en zwarte versie. Over eventuele verschillen tussen de verschillende soorten hebben we geen goede informatie kunnen vinden.

 • Tijgernoten worden in regelmaat ook ingezet omdat ze naar zeggen wat minder witvis of meerval gevoelig zijn. Handig in sommige situaties. Bij de steur hoef je hier niet op te rekenen... die eet alles!

Belangrijk: Voor wie wat rondleest zal bemerken dat de tijgernoot als mede ook de melk ervan (Horchata) door de mens veelvuldig gebruikt wordt om tal van redeneren. Te veel om zo samen te vatten, maar ze komen allemaal uit op het punt dat het gewoon gezond is als totaal-voer en de mens er dus al eeuwenlang niet slechter van wordt; de grondstof brengt balans in onze dagelijks benodigde voedingswaarden. Gevoelsmatig onderbouwd dit de rede waarom de karper hem ook zo graag eet.

Leuk: Horchata is een Spaans drankje uit de regio Valencia. Het is een melkachtige substantie, gemaakt van aardamandelen (tijgernoten), water en suiker. Het drankje wordt buiten Spanje ook gemaakt in Italie en op Malta met wilde amandelolie, In Frankrijk wordt een vergelijkbaar drankje gemaakt maar dan op basis van gerst (Orgeat, van orge, het Franse woord voor 'gerst') in plaats van aardamandelen. Op Cuba en Puorto Rico wordt het op basis van sesamzaad gemaakt.

Combinaties: Er zijn vele combinaties denkbaar. Leuk om eens wat mee te experimenteren. Als hoofdingrediënt of als notenmix in combinatie met pindameel en/of amandelmeel. Goed te combineren zoete grondstoffen zijn vanillepoeder, amandelmeel,-olie of -flavour, kokos (als schilvers, flavour of copra melasse), lijnzaad of de meer spicy variant met chillivlokken, foeneknof of Robin Red. Of je kiest juist voor wat zachter en zoeter met een koekjes- en aardappelmeel en wat speculaas-kruiden. Een lekkere zoetstof of klassieker als Scopex doet het ook erg goed. De combinatie met Talin (zoetstof) wordt door vissers niet voor niets extra benadrukt. Zo ook de werking van een tijgernoten-soak (of melk) in combinatie met maples en hennep. Ook de Corn Steep Liqour (CSL) is al jaren een goede partner in het recept met noten. En als laatste raden we je aan eens voor wat Brocacel te kiezen. Deze gistcultuur zal de meerwaarden van deze grondstof en je recept als geheel versterken.

Tip 1: Er zijn een aantal goede Tijgernoot-extracten en liquids op de markt. Prima te verwerken in je stickmix, methodmix, spodmix, grondvoer of voor de pasta om je boilie. Maar gooi het ook eens over je freezers als ze ontdooien. Of giet kleine beetjes een paar dagen voor je sessie over je ready mades en laat het lekker intrekken...! 

Tip 2: Afhankelijk natuurlijk van de andere additieven die kiest, geeft het maken van een boilie met tijgernotenmeel als hoofdingrediënt je het voordeel dat deze dezelfde zacht, zoete smaak draagt als die van gekookte tijgernoten; één van de meest geliefde partikels! Een mix van gecrushte boilies, (gecrushte) tijgernoten, hennep, wat mapjes, chilli en een goede liquid (CSL of tijgernoot-extract) vormen zo een onweerstaanbare basis voor succes. Je boilie aan de hair maakt hier dan op een vanzelfsprekend wijze onderdeel vanuit. Gebruik daarbij desnoods de tijgernoot (of een halve) als stopper van je hair of misschien een “kunststof variant” om het geheel wat lichter te maken... een perfecte combinatie! 


Tijgernoten in z'n verschillende verschijningsvormen.