Trouvit

Eén van de grondstoffen waar karper minnend Nederland al jaar en dag interesse in heeft is Trouvit. Synoniem voor “voedsel uit de vis-kwekerij” en in de markt ook wel bekent als “forelkorrels”... Een “totaalvoer” zo men zegt. 

 • Trouvit is wat ons betreft vooral een interessant ingrediënt vanwege dat laatste; die titel van totaalvoer. Het is de kracht van dit product, maar ook iets om kritisch over na te denken. Het houdt namelijk in dat Trouvit alle ingrediënten in zich draagt die de vis nodig heeft om goed te kunnen leven en dat juist dit (zo suggereert de markt) het zo aantrekkelijk maakt voor de vis om te eten. 
 • Trouvit is daarbij een “mengproduct” met een vast recept, bestaande uit o.a.:
 1. Vismeel (opgaven variëren / 30% - 50%)
 2. Bloedmeel
 3. Producten van (oliehoudende) zaden
 4. Producten van granen
 5. Visolie(n)
 6. Vitamines & Mineralen
 7. enzovoort
 • De context echter in “het wild”, als óók de eigenschappen van de vis per levens-stadium, zijn lang niet zo eenduidig. Daarmee de behoeften van de vis. Het idee dus dat het toepassen van een totaalvoer per definitie van meerwaarde is, lijkt ons onwaarschijnlijk. 
 • Er bestaan meerdere, grote fabrikanten die wereldwijd meng- & visvoer produceren. De inhoud van hun producten is een studie op zich. Kijk maar eens naar hun websites:
 1. Skretting (Nutreco company) = https://www.skretting.com/en/ 
 2. BioMar Group = http://www.biomar.com/en/global/ 
 3. Coppens International = https://www.coppens.com/nl 
 4. Milkivit = http://www.milkivit.de/milkivit/de/home.nsf/ 
 • Een snelle conclusie is dat het fenomeen “totaalvoer” eigenlijk bestaat uit een hele reeks van verschillende producten. Meerdere producten die de vis helpen bij specifieke stadia in hun leven en/of situaties.
 • M.a.w. om in te kunnen spelen op het wispelturig karakter van de dagelijkse realiteit, moet “totaalvoer” eigenlijk flexibel zijn en periodiek meer of minder inhoud geven aan:
 1. wat extra steun bij het opgroeien
 2. het voorkomen en genezen van ziekten
 3. energie bieden voor de paai en het herstel na de paai
 4. het verbeteren van (vis)vlees
 5. het verminderen van ongewenste vetopbouw
 6. de voedings-efficiëntie (o.a. goed verteerbaar zijn)
 7. versnellen van de groei
 8. enzovoort...
 • Trouvit kan nooit voldoen aan al deze specifieke randvoorwaarden. En dan hebben we het nog niet eens over zaken als hengeldruk, watertypen, seizoensinvloeden, enzovoort die de vis conditioneren en hun voorkeur beïnvloeden. 
 • Dit wil overigens niet zeggen dat Trouvit geen goed aas is...! Het wil alleen maar zeggen dat we niet zomaar moeten aannemen dat Trouvit als “totaalvoer” in alle situaties ook goed werkt. 
 • Trouvit kan zeker een goeie boilie opleveren. De grondstof heeft prima kwaliteiten. Kan ook niet anders, anders zou de industrie, die op grote schaal afhankelijk is van deze kwaliteit, er geen gebruik van maken. Kwekers kunnen zich geen slecht voer veroorloven.
 • Ook is het goed om je te realiseren dat die nuance van hierboven, voor onze (sport)visserij vaak minder relevant is dan in de kwekerij, zeker vanuit het oogpunt van de 80-20 regel...  (https://www.carpfeeling.com/carptalk/columns/meer-dan-alleen-dat-balletje-2 ).

Weetje 1: De Trouvitkorrel is een geperst product. Alle ingrediënten worden gemengd en gekneed (met water), verwarmd en daarna (machinaal) geperst om te eindigen in die droge korrel. Trouvit is verkrijgbaar in verschillende korrelgrootte. Meelopend met de leeftijd en het formaat van de vis. Het kleinste nummer (000) wordt gebruikt voor jong-gebroed en bevat de meeste eiwitten en heeft een iets scherpere geur. Bij de pellets (grotere korrels) neemt de hoeveelheid eiwitten iets af (52% => 46%). 

Weetje 2: Trouvit is er ook in een geëxtrudeerde versie. Naar schrijven verschilt deze iets van het geperste soort; is wat beter verteerbaar en draagt een hoger eiwitgehalte. Deze variant zou ook (na consumptie) minder vieze stoffen in het water achterlaten.

Weetje 3: Trouvit heeft de neiging vrij snel te bederven... ranzig te worden. Houd hier rekening mee. 

Weetje 4: Trouvit lost redelijk snel op in water (denk aan de pellets). Deze eigenschap levert wat ons betreft een kans om je boilie goed te laten wasemen. De grondstof kan een goede “drager” zijn voor aantrekkelijke additieven (flavours, triggers, suikers, ...).

Dosering: In feite kent de hoeveelheid Trouvit in je boilie niet echt een limiet. Hij moet alleen wel draaibaar zijn en lang genoeg aan je hair hangen. That’s it! Wij horen van recepten van boven de 80%...! Wij gebruiken Trouvit echter meer in combinatie met andere, meestal “hartige” grondstoffen of als deel van een basismix en drukken de dosering naar max. 25%.

Combinaties: Afhankelijk van de kwaliteit draagt het product zo’n 30-40% vismeel. Een mooi begin om uit te bouwen naar een voedingsrijke bol. Wij denken daarbij in eerste instantie aan combinaties met krill of garnalenmeel, LT- of predigested vismeel, sardine- of haringmeel. Gekruid met wat chilipoeder, knoflook of Robin Red en voor “the crunch” een beetje kelp, hennep of birdfood... een mooie (Amino-) trigger erbij en job done! 

Tip 1: Om je boilies of pellets (grondvoer) extra smaak te geven kan je ze samen met een soak, dip of flavour en eventueel wat water in een plastic bak of zak stoppen. Een paar minuten laten staan en dan goed schudden. Dit zo nodig een aantal keren herhalen. Zeker niet te veel water gebruiken, anders worden de pellets sompig.

Tip 2: Met een flinke boost gemalen Trouvit kan je je boilies van een mooi, eenduidig karakter voorzien. Deze kan naadloos aansluiten op een lokvoer van Trouvit pellets van verschillend formaat. Eenmaal te water leveren zij een langdurig voedselsignaal, zonder kans op een snelle verzadiging. Na een tijd blijven alleen je boilies over om gegeten te worden. 


Trouvit... een mooie grondstof, maar niet perse omdat het een "totaalvoer" is!