Ve-Tsin

Een stofje hoeft niet perse lekker te zijn om goed te werken. Zo kan een stofje ook prikkelen, eetlust opwekken of andere grondstoffen beter op de kaart zetten. Zout op zich is ook niet lekker en tafelsuiker (sucrose) vindt de karper doorgaans matig, maar in combinatie met andere ingrediënten...?!

Mononatriumglutamaat (E621), beter bekend als Ve-Tsin, is zo’n stofje. Een goede bekende uit de Aziatische keuken. Dit wit kristallijne poeder versterkt de smaak van ingrediënten (zoute en zoete!) zonder daarbij een eigen smaak na te laten zoals zout wel doet. Ve-tsin stimuleert de eetlust en lost makkelijk op in water. Glutamaat is een natuurlijk product dat voor komt in soorten vlees, vis, groenten, granen, tomaten, melk, aardappelen, soja, kaas, zoutjes, (drink)bouillons, sauzen, enzovoort.

Leuk: Glutamaat brengt een unieke smaakcomponent voort: Umami genaamd. Erkend als de vijfde elementaire smaakbeleving (bij de mens!) naast zoet, zuur, zout en bitter. Of het dat zelfde effect heeft op de karper weten we niet. 

Belangrijk: gebruik Ve-tsin in hele kleine hoeveelheden! Uit onderzoek is gebleken dat een optimaal smaakresultaat bereikt wordt bij hoeveelheden tussen de 0,1 % en 0,8% in een gerecht (nogmaals, bij de mens!). Vertaald naar onze hobby adviseren wij daarom zeker onder de 1% te blijven. Teveel Ve-tsin levert mogelijk juist een vieze smaak.

Combinaties: Met name de hartige mixen (vis, vlees, kruiden) kan je met dit stofje een boost mee geven. Toch zouden wij het zeker ook eens in een zoet of meer plantaardig recept proberen. ;-) 

Het kristallijne Mononatriumglutamaat (MNG) oftewel Ve-tsin