Zijderups

De zijderups (Bombyx mori) is misschien wel een van de allerbeste karpersnacks die er op de markt te vinden is. Ze worden in boilies toegepast als gedroogde en gemalen poppen (larven-cocons). Dit fijnkorrelig, bruine poeder is een bijzonder voedingsrijke grondstof met zeer hoge instant respons. Waarschijnlijk het gevolg van de goede amino- en vetzuren.

De zijderups komt niet meer in het wild voor en wordt volledig voor de consument gekweekt. Voor de zijde-industrie uiteraard en wereldwijd als grondstof voor o.a. tal van visvoer (Koi). Mede omdat zowel de rups als de gedroogde poppen zo gretig gegeten worden.  

Leuk: De zijderups is een larve (een vlinderpop) van de Bombyx vlinder. De analyse van dit insect schijnt sterk overeen te komen met die van de vis. Zijderupsen zijn dus niet alleen gezond en voedzaam, ze leveren ook een soort “lichaams-eigen” grondstof waardoor het gemakkelijk door het lichaam van de karper wordt opgenomen.

Belangrijk: De gemalen poppen hebben een hoge voedingswaarde (vet: 30% / eiwit: 55%). Houd daar rekening mee in de wintermaanden (max. 10%). Beperk ook het gebruik van olie bij een hoge dosering. Hetzelfde geldt voor flavours, de grondstof heeft al een sterke geur van zichzelf, laat dit aroma zijn werk doen! 

Combinaties: De gemalen zijderups kan je inzetten als vervanger van vismeel of juist in een vismeelrecept verwerken. Hierdoor gebruik je een niet zo vaak toegepast ingrediënt hetgeen weleens het verschil kan maken. Een killer ook in combinatie met hennep en wat Scopex of samen met insecten als watervlooien, vlokreeftjes, krill, enzovoort. Zeker in het voorjaar. In onze werkplaats staat een voorbeeldrecept. Deze kan je naar eigen inzichten verbouwen.

Zijderupsen en de gedroogde poppen (zie inzet)