Zout

Er bestaat een lijst aan ingrediënten die aantrekkelijk zijn voor de karper. Hun smaak doet onze vriend letterlijk toehappen en ze zijn belangrijk voor het karakter van je aas. Ook bestaan er grondstoffen die zelf niet perse aantrekkelijk zijn, maar in aas toch meerwaarde bieden; de smaak versterken of verzachten. Zout is zo’n grondstof. Laten we er eens wat verder op inzoomen!

 • Zout (Natrium Chloride) is een natuurlijke smaakversterker. Net als in ons eigen voedsel kan dit van betekenis zijn voor jouw boilies. Overdaad schaadt echter, dus werk met kleine hoeveelheden. 
 • Zout op zich is naar onderzoek niet aantrekkelijk voor de karper. D.w.z. het toevoegen van zout(concentraties) in water doet de vis niet meer of minder naar voedsel zoeken of eten. Vissen worden dus niet perse door zout (als een op zich staande grondstof) aangetrokken en gestimuleerd om ervan te eten. Zout werkt echter anders in combinatie met voedsel.
 • Zout heeft een fysiologische effect op de vissen. Het is aangetoond dat jonge karpertjes sneller groeien als aan hun voer 1,5% zout wordt toegevoegd. Dit in combinatie met ingrediënten die we ook vaak in boilies stoppen. Meer of minder dan 1,5% zout in het voer leidt tot een geringere toename van groei. Anderhalf procent lijkt dus een soort optimum. 
 • Zout zou daarbij de werking van spijsverterings-enzymen stimuleren, waardoor meer voedingsstoffen uit het eten worden opgenomen (=> eetlust-opwekkend). Een betere vertering dus en meer groei. Rede genoeg om wat zout in je boilies te stoppen.
 • Zout stimuleert tevens de smaakpapillen op het lichaam van de karper. Blijkbaar kan hij het zout dus wel waarnemen. Dat het niet direct als trigger werkt komt wellicht omdat de karper het zout eerst moet leren (her)kennen als voedsel. Toch interessant prikkel bij voercampagnes nietwaar...?!
 • Zout lost goed op in water. Maakt de boilie iets meer permeabel. Dit kan mogelijk een positief effect hebben op de wasemkracht. Het zorgt ervoor dat het water sneller doordringt tot de kern van je knikker en attractieve stoffen sneller laat ontsnappen. 
 • Zout zorgt tevens voor een langere houdbaarheid. Handig wanneer je langere tijd aan de waterkant zit. Het exacte effect (in tijd) is echter afhankelijk van de andere ingrediënten die je gebruikt, dus kunnen wij hier geen vaste waarde noemen. 
 • Zout is mogelijk ook een aanvulling op het dieet van de karper vanwege de aanwezige mineralen. Iets waar ieder levend organisme behoefte aan heeft. Denk maar eens aan de likstenen (blokken zout) die koeien gebruiken... Zo ook dus onze gevinde vriend.   
 • Zout in het dagelijks gebruik is doorgaans een standaard keukenzout (Natriumchloride (NaCl)). Toch is zout niet zomaar zout... althans, dat is wat “de markt” ons verteld. Je hebt verschillende soorten naar wijze van productie: 
 1. Steenzout: Dit zout wordt gewonnen uit de onderaardse zoutlagen door middel van traditionele mijnbouw. 
 2. Zeezout: Zeezout wordt verkregen door de natuurlijke verdamping van zeewater door de zon. Het zeewater wordt opgeslagen in zoutpannen of bekkens.
 3. Vacuümzout: Vacuümzout wordt gewonnen door middel van oplosmijnbouw. Water wordt door een leiding in de zoutlaag gepompt. Het zout lost op en de verzadigde oplossing (pekel) wordt teruggebracht naar de oppervlakte. De pekel wordt gezuiverd en ingedampt. Het resulterende natte zout wordt vervolgens gecentrifugeerd en gedroogd. 
 • Zout kent daarbij tevens exotische varianten als Keltisch zeezout (grijs zout) of Himalaya-zout (kristalzout of Halietzout). Maar in hoeverre de “nuance” van deze exoten van meerwaarden is op ons aas weten we niet. Gevoelsmatig hebben wij eerder het idee dat deze nuance de “grofheid” van de dagelijkse praktijk wat overstijgt.

Belangrijk: Zout is wat ons betreft een uiterst nuttig ingrediënt, met een bewezen meerwaarde voor tal van recepten, maar geen wondermiddel. De hype rondom “Rock Salt” als karperaas moet dan ook letterlijk met een korreltje zout genomen worden...! 

Combinaties: Je zou het zout het beste kunnen zien als een (standaard) aanvullend ingrediënt op de basis van je boilie; net als bij het bakken van een brood een soort verbetering van je “deeg”. Daarmee is het denkbaar dat het stofje gebruikt wordt binnen elk soort recept dat je bouwt. Al is het niet zo dat wij het blindelings in elk recept toepassen, maar mogelijk heeft dat eerder te maken met gewenning of onze eigen “leercurve”. ;-)

Dosering: Zoals boven aangegeven ligt er een optimum zo rond de 1,5% zout. Toch raden wij je aan om eerst in kleinere hoeveelheden te experimenteren. 

Tip: Om je boilies lang(er) goed te houden kan je ze in een emmer of koelbox voorzien van lagen suiker, melasse (1 liter op 10 kilo boilies), maismeel of zout (gewoon keukenzout!). Deze grondstoffen ontrekken elk op eigen wijze vocht uit de boilie of sluiten het in. Hierdoor blijven je boilies langer goed. Geregeld omschudden helpt. Van zout kunnen de boilies echter wel wat hard worden, suiker heeft een nog heftiger effect, dus niet te veel gebruiken (+/- 1,5 - 2 kilo zout per 5 kg boilies). Een extra voordeel van zout is dat zelfs boilies die al wit zijn uitgeslagen helemaal weer droog getrokken kunnen worden.

Dit kristallijne stofje werkt niet perse als trigger, maar als een zeer nuttig (basis)additief!