Boilie-care

Conserveren: 

Met name voor de wat langere sessies is het belangrijk om goed voor je aas te zorgen. Oud aas is niet per definitie slecht of zo, maar het is toch onze ervaring dat hoe verser je boilies te water gaan deste beter het resultaat. Zo simpel is het. Uiteraard werkt het niet zo verschrikkelijk nauwkeurig allemaal en zijn ready mades al helemaal minder gevoelig, maar "het bederf" van de grondstoffen start al zodra de boilies uit het water gaan of stoombad komen. Met freesers tot aan de koeling en daarna weer vanaf de koeling tot het vissen, enzovoort. Bij sommige ingredienten werkt het dan best gevoelig, zoals bij bepaalde noten, maisproducten of vismelen.

Er bestaan meerdere methoden om je boilies te verzorgen. Aan de hand van een interessant artikel dat we gelezen hebben hierbij een kort overzicht:

 • Koeling: Freezers heten freezers omdat je ze in een vrieskist moet bewaren. Eenmaal uit de vrieskist en ontdooit kunnen ze doorgaans enkele dagen tot ruim een week goed blijven. Een en ander afhankelijk van de ingrediënten natuurlijk. Als je ze dan toch weer op locatie in de vriezer doet, let er dan op dat de freeser goed koud staat. Het proces van bederven stopt pas daadwerkelijk rond de 18 graden onder nul. 
 • Drogen: Het probleem bij bederf is vocht. In de boilies zit veel vocht opgesloten en zolang grondstoffen, water en lucht bij elkaar zijn is bederf een realiteit. Een van de middelen om dit proces te vertragen is door dit vocht aan de boilie te ontrekken (dehydrateren). Er bestaan verschillende methoden om dit te doen:
  • In kleine(re) hoeveelheden bewaren in (sterke) papieren zakken. 
  • Buiten hangen in zogenaamde droogzakken. Zodanig dat de wind er mooi vat op heeft, ze niet nat regenen of in de zon hangen.
  • Tijdens de sessie uitspreiden op een deken of in droogkratten (af en toe schudden).
  • De boilies in een emmer of koelbox voorzien van lagen suiker, melasse (1 liter op 10 kilo boilies), maismeel of zout. Deze grondstoffen ontrekken elk op eigen wijze vocht uit de boilie of sluiten het in. Geregeld de boilies omschudden helpt. Van zout kunnen de boilies wel heel hard worden door het uitdrogen. Het voordeel echter is dat zout, zelfs boilies die al wit zijn uitgeslagen, helemaal weer droog kan trekken.
 • Koelbox: Al is het hier geen 18 graden onder nul, de koelte vertaagd wel het bederf-proces. Probeer de boilies daarbij zolang als mogelijk droog te houden. Zeef het ijs tussen de boilies eruit en stop er materiaal tussen dat vocht opneemt (kilo rijst, papier, deken). Hoe groter de box, deste meer kou er in de box zit. Probeer hem wel vol te gooien. 
 • Vacuum: Onze producent biedt de mogelijkheid om te vacumeren. In zakken van 2,5 kilo worden je boilies dan vacuumverpakt geleverd. Deze wijze van verpakken verlengd de levensduur aanzienlijk.  

Beschermen van je boilie moet soms ook tegen kreeften en dergelijke. Het helpt iets wanneer je je boilies lekker laat drogen en harder maakt dan gewoon, maar uiteindelijk worden ze er toch afgeknutseld. Beter is dan om er een plastic jasje omheen te doen (Baitskin) of een plastic topaasje op te bevestigen als stopper (Snowman-model) of een soort "rubberen pakketje" te gebruiken waar je je aas in kunt (ver)stoppen (Bait-cage) of een panty of armamesh om je boilie heen te knopen... of anders maar gewoon op een andere plek te gaan vissen. Buiten de voerstek waar al dat gespuis op afgekomen is.

Dippen:

Je boilie in een lekkere vloeistof of poeder dippen voordat deze te water gaat is een door velen gebruikte methode om het haakaas er wat uit te laten springen. De vraag is alleen wel wat dit nu precies doet. Soms lees je dat mensen dit slechts korte tijd doen en mocht het goedje dan wateroplosbaar zijn (wat nodig is omdat de karper het anders gewoon niet kan proeven/ruiken!), hoe lang zal het dan zijn werking hebben...? Eerlijk gezegd denken wij dat het doorgaans niet zoveel effect heeft. Tenzij je de boilies er voor veel lange(re) tijd in laat liggen zodat het goedje als het ware de tijd krijgt om in de schil te trekken. Neem voor de gein eens de moeite om dit te bekijken. Leg je boilie die je net gedipt hebt in een beker met water en haal hem er dan na korte periode weer uit. Kijk of je dip of poeder er dan nog op zit, het resultaat is soms verrassend. Snij ook eens je boilie doormidden wanneer je hem langere tijd in de dip hebt laten weken en zie zo tot hoever de vloeistof is binnengedrongen...

(Tip 1... Een aardige tip die wij gelezen hebben handelt over het dippen van je haakaas in een vacuum potje (systeem Vacuvin). Zet jouw potje met boilies en dip in de pot van dit systeem. Trek de hele boel vacuum totdat je kleine belletjes uit de boilie ziet komen. Na zo'n 15 minuten maak je de dop weer los en laat vervolgens het haakaas nog een tijdje in de dip liggen. De meeste liquid zit nu waar eerst de belletjes zaten ...)

(Tip 2... Sommige firma's verkomen zogenaamde "binders". Dit is een vloeibaar goedje die je over je boilies heen kunt gieten en dat plakkerig werkt. Zodanig dat je er vervolgens poeders of ander licht materiaal als laagje om je boilie heen kunt kleven. Dit tot wel meerdere lagen aan toe. Zodoende krijgt je boilie een 2e jas van lekker, oplosbare en attractieve grondstoffen. Grondstoffen die ook niet direct snel zullen afspoelen, dus voor langere tijd effect houden ...)

(Tip 3... Nog een stukje verder is natuurlijk het om je boilie heen kneden van zacht deeg of een andere kneedbare grondstof. Gebruik hiervoor eens je eigen, fijngemalen bolies (of gewoon je oorspronkelijke mix), aangelengd met een kippenei. Deze substantie lost langzaam op in water omdat het niet gestoomd is. Bijzonder zacht en attractief ...)

Soaken:

Voor ons is soaken een vorm van nabewerking van je boilie. Een middel om bijvoorbeeld een specifieke geur en smaak ervan te versterken of te benadrukken. Een goeie "jus" over de aardappelen. Kan geen kwaad. Tenminste als je vindt dat je boilies zelf onvoldoende signaal afgeven. Het handige van soaken is dat de glugs soms een mooie samenstelling van aminozuren en/of suikers of andere triggers toevoegen die los van welke boilie dan ook hun werking hebben. Hiermee kan je dus ook een wat mindere boilie flink oppimpen. Maar vergeet alleen niet dat de karper uiteindelijk altijd de smaak laat preferen boven de geur, dus soaken is niet een heilig makend middel. Een slechte smaak valt niet te verbergen, al stort je er liters "saus" over. Het is iets wat je voor jezelf zult moeten ontdekken. 

(Tip 1... Er bestaan verschillende soorten soaks op de markt. Ook wij leveren er diverse. Stuk voor stuk hebben ze goede kwaliteiten, maar wat voor jou werkt moet je toch zelf ontdekken. Een hele mooie, kwalitatieve werkwijze hebben wij gezien op een van de films van Terry Hearn. Hij maakt zijn soak op eenvoudige wijze in een soort bidon door er water in te gooien, een paar eetlepels rock-salt erbij en twee eetlepels Green Lipped Mussel (GLM). Na een paar minuten intrekken schud hij het hele zakie om ze vervolgens later over zijn boilies heen te gieten. Wij hebben dit zeezoute goedje vaker gebruikt en los van het feit dat GLM een prachtig product is werkt het ons inziens absoluut smaakversterkend voor de gehele boilie. Laat het wel eerst goed intrekken ...)

(Tip 2... Wanneer je jouw freesers uit de vrieskist haalt start een proces van opdrogen. Eerst worden de boilies nat omdat het ijs ontdooit, hetgeen tevens inhoud dat de huid van de boilie op dat moment een meer open structuur vertoond. Door je soak al voor dit ontdooi- en daarna droogproces op je boilies te gooien (direct uit de vriezer dus) vergroot je de kans dat je waardevolle stoffen van de liquid dieper de boilie intrekken. Daarmee dus later in het water langzamer of beter gedoseerd weer afstaan ...)