De Tand des Tijds

Het boek De Tand des Tijds is het eerste boek dat wij gelezen hebben zonder steeds het gevoel te krijgen iets op te moeten schrijven. Het zijn verhalen, gewoon uit het hart geschreven en persoonlijk gekleurd. Vik Debouvere is helaas zelf niet oud geworden, hij overleed 22 april op 47 jarige leeftijd, maar zijn passie leeft voort in dit “tijdsdocument” 


Mooi geschreven, mooie beelden, mooie visser!

Voor diegene die meer voelt aan de waterkant dan alleen de drive om (grote) vissen te vangen is dit boek zeker een aanrader. Hij of zij zal erin een medestander ervaren die net zo onzeker, net zo zoekend, kortom net zo menselijk is als wij in feite allemaal. Het draait in het boek simpelweg om de mooie en minder mooie momenten in ons bestaan, gevat in gepassioneerde taal. Hier geen belerende teksten, maar hoogstens een persoonlijke mening... doe ermee wat je wilt.

Vik Debouvere weet zijn zachte, menselijke kant te tonen in het ruime palet aan “botsingen” met de dagelijkse realiteit. Schetst ruimhartig de worsteling die hij heeft met zijn meer grimmige zijde... wars van tradities. Buitengewoon hilarisch zijn de momenten waarop zijn zielenroerselen overgaan in een vorm van hallucineren. De scene met Halle Barry die sensueel op hem afstapt, een lang verwacht cadeau van Sinterklaas, is ronduit briljant! De zelfspot spettert van de pagina’s en wie heeft er nou niet dergelijke fantasieën...?!

De bijdrage van Davy Claus sluit naadloos aan op dezelfde toon die gezet is in het boek, misschien iets scherper en meer nog “alleen op de wereld”. Vermakelijk is hoe zijn zucht naar vrijheid botst met de noodzaak om een baan te hebben; om je maatschappelijk geaccepteerd te gedragen... en hoe een druifje zo af en toe de zinnen prikkelen! ;-) 

Door het lezen van het boek zal je misschien niet direct meer vis gaan vangen, maar het biedt volop inspiratie en dat is soms meer waard dan praktische leerstof...!

Toch zit er een verrassing in de staart. Een tweetal interviews, met Ian Moore en Gunther Bream, bieden een kijkje in de keuken van boiliefabrikant CC Moore. Niet onbelangrijk... en omdat het bij ons draait om aas en kennisontwikkeling hebben we hier enkele zienswijzen voor jullie samengevat. Handig om eens te lezen:

 • Houd het recept simpel. Een helder gedefinieerd voedselsignaal werkt doorgaans beter dan een (over)gecompliceerd recept.

 • Kies (zeker in het begin) voor attractoren en ingrediënten die zich in de praktijk bewezen hebben. Zoek je variatie dan in kleine stapjes... breng eerst nuances aan.

 • Zonder wateroplosbare ingrediënten heb je geen signaal! ;-)

 • Wonderaas bestaat niet... er is alleen sprake van de juiste mate van attractiviteit, voedingswaarde, draaibaarheid en betaalbaarheid... (Wij willen hier nog aan toevoegen: het soort "signaal", verteerbaarheid, gezondheid en fysieke eigenschappen als hardheid, permeabiliteit, kleur en gewicht).

 • Weinig (voor)voeren, maar vaker en constanter werkt beter dan grote hoeveelheden en onregelmatig.

 • Kies je ingrediënten vanuit kennis van wat ze doen, niet omdat ze vaak worden aangeprezen of toegepast. Wees kritisch! Een voorbeeld: Stel je wilt meer voedingswaarde in je boilie. Kies dan bijvoorbeeld voor een standaard vismeel. Deze voldoet prima. Maar wil je tevens extra wasemen, neem dan de predigested versie, deze doet hetzelfde maar is beter wateroplosbaar.

 • Voerboilies trekken vis naar je spot en houden ze vast... belangrijk dus, maar je haakaas (en presentatie) “seals the deal”. Het kan geen kwaad hier meer attractiviteit te bieden.

 • Voor een goed recept moet je de rol begrijpen van individuele ingrediënten (individuele werking en eigenschappen) en hoe ze onderling reageren (wijze van combineren).

 • Ingrediënten die louter energie leveren (suikers, zetmelen) werken goed in een recept, omdat ze de energie leveren die nodig is bij het verteren van proteïnerijke grondstoffen.

 • In het kader van nieuwe ontwikkelen wordt er door CC Moore gekeken naar:

  • De werking van liquid PH's om (o.a.) in te kunnen spelen op de wisselende PH-waarden van onze wateren. 

  • De werking van verschillende typen zout (magnesium, potassium, sodium, chloride, enzovoort), vanwege het versterkende effect op de smaak van je boilie.

Kortom, het boek De Tand des Tijds voedt de ziel en de hersenen. Zeker de moeite waarde om eens te lezen. Het is verkrijgbaar bij Westerlaan Publisher: http://westerlaan-publisher.com