Attractiviteit

Wat is attractiviteit: 

Attractiviteit is een veel besproken fenomeen. Elk type boilie wordt erdoor omgeven. Vaak is het devies: als hij attractief is dan is het goed! Aantrekkelijk dus, maar voor wie, in welke situatie en wanneer? Gek genoeg zijn er tal van situaties te bedenken waar aantrekkingskracht een hele andere uitwerking heeft dan wij eigenlijk wensen. En het enige wat wij willen is vis vangen toch?! Hiervoor moeten we de karper de boilie te laten vinden, hem vertrouwen geven en jouw aas laten herkennen als voedsel... allemaal niet zo sexy. En omdat elke situatie andere, specifieke kenmerken heeft bestaat er eigenlijk niet zoiets als "de aantrekkelijkheid". 

Eigenlijk net zo als bij ons mensen. Zo vindt de ene mens de andere mens aantrekkelijk of juist niet. Natuurlijk bestaat er wel zoiets als een gemiddeld aantrekkelijk mens of zelfs supermodellen, maar dan nog... ieder zijn voorkeur. Soms lijkt een hele "make-over" nodig om iets of iemand aantrekkelijk te maken, terwijl juist "het origineel" door anderen wordt "goedgekeurd". Zo zit het ook een beetje bij de karper. Het gaat om het op een juiste wijze aanspreken van zintuigen, daarbij gebruik makend van verschillende middelen en rekening houdend met de eigenschappen en omstandigheden van de vis. 

Het fenomeen attractiviteit draait dus eigenlijk om een reeks van middelen die je kunt inzetten om specifieke signalen naar de vis uit te zenden, te versterken of juist te verzachten. De signaalkracht dus van je boilie... Het maken van een optimaal aas is daarbij als het tweaken van je muziekinstallatie: de juiste tune vinden voor het desbetreffende nummer door de schuifjes van je equalizer te verplaatsen...! 

Diverse middelen: 

Wanneer we praten over attractiviteit, dan hebben we het dus over middelen die we specifiek voor een gegeven situatie inzetten om de vis zodanig te manipuleren dat hij ons aas oppakt of opeet. Om dit te bewerkstelligen zien we in de markt tal van strategieën. Deze zullen we zeker in een later stadium in dit hoofdstuk verwerken, maar voor nu richten we ons in eerst op de werking van de boilie. Aas dus en datgene waarmee we de waarden van dit kleine gerecht desgewenst kunnen manipuleren. We hebben hiervoor een reeks van middelen (schuifjes) op een rijtje gezet. Het is aan een ieder om deze naar eigen inzicht toe te passen: (middelen zijn benoemd als soorten van hoedanigheid)

Zichtbaarheid:

Hier gaat het over de visuele kwaliteit en detectbaarheid. Vaak gerelateerd aan de kleur van je boilie, maar ook in relatie tot de (achter)grond waartegen de boilie zich afzet. Of de combinatie van een bijpassend stukje kunstaas / pop up met jouw boilie in de vorm van een showman of andere creatie (Kebab, springer, enz.). De zichtbaarheid is afhankelijk van het hoeveelheid licht dat binnendringt (zie ook "Eigenschappen") en het soort water waarin we ons bevinden (zie ook "Waterkwaliteit"). Zij bepalen mede de kleur en mate waarop het afsteekt. Het is aan jou om je optimum te bepalen. In hoeverre je daadwerkelijk wilt opvallen, zichtbaar wilt zijn. Je kunt hiervoor kleur aanbrengen in je boilierecept of deze aan de waterkant toevoegen middels kunstaas (zie ook "Kunstaas"), lichtgevend of niet. 

Als het om deze materie gaat vinden we in de literatuur:

 • Dat vooral roze en geel kleuren zijn die goed afsteken tegen een natuurlijke achtergrond. Zolang deze kleuren onder water nog zichtbaar zijn natuurlijk (zie ook "Eigenschappen").
 • Dat wit het ook goed doet, met name in gedempt licht (onder obstakels ed.), maar soms minder goed afsteekt tegen de achtergrond (bodem & omgeving). Afhankelijk van de diepte van het water valt hij immers eerder weg binnen het spectrum van grijstonen onder water. Hetgeen overigens geen slecht principe hoeft te zijn, omdat dit mogelijk de vis meer vertrouwen geeft. 
 • Dat ook zwart of donker bruin soms prima werken. Ze vallen goed op wanneer op een lichte zand- of kiezelbodem vist en tonen zich toch minder "onnatuurlijk". Dat kan een issue zijn. Kijk ook eens naar de Zig's, die het als "zwarte vliegjes" prima goed omdat ze afsteken tegen het lichte wateroppervlak. Andersom werkt dit ook zo tegen een lichte bodem. Denk ook eens aan onze pellets, deze zijn donker van kleur en prima zichtbaar. 
 • Interessant om te vermelden is dat in het onderzoek van Daniel Jawadnya met name de warmere kleuren hoog scoren (rood, oranje, ...) en dat het soort achtergrond daarbij geen verschil maakte. Het bovenstaande pleidooi moet derhalve wel met enige nuance gelezen worden, want onze logica is mogelijk niet dezelfde als die van de karper.
 • Zichtbaar zijn gaat niet alleen over kleur of afsteken tegen de achtergrond. Het gaat ook over de mogelijkheid van de vis om het aas te zien. Dit kan je verbeteren door je presentatie aan te passen. Door het toepassen van een pop-up kan je letterlijk boven de omgeving "uitsteken"... opvallen, zichtbaar worden dus. 

Proef-, geur- en oplosbaarheid:

Dit is het domein van al die grondstoffen die een reactie aangaan met water. Het liefst daarin oplossen. Deze stoffen kan je verwerken in je boilie, maar ook later aan je presentatie toegevoegen via het grondvoer of door dips, soaks, kwastjes, sproeien, sprayen en poederen. Alles bedoeld om jouw aantrekkelijke stoffen te laten (uit)wasemen. Je kunt hiervoor de huid van de boilie meer/minder permeabel maken door het toevoegen van wateroplosbare grondstoffen of door langer/korter te stomen (al is dat laatste nog niet zo gemakkelijk te beheersen). Kies in ieder geval voor de juiste grondstoffen. Ei-albumine, tarwebloem, calcium caseinaat en gluten maken doorgaans de schil harder of meer gesloten, terwijl leverpoeders, aardappelmeel, melkpoeders, L-Zero-30, Predigested vismeel en Aminol de boel juist openbreken... zo je wasemkracht verhogen. Let op, anders dan soms in de praktijk gedacht wordt betekent het toepassen van grove grondstoffen lang niet altijd ook een betere wasemkracht. Het gaat uiteindelijk om de precieze condities die ontstaan na het stomen en in hoeverre de kleinere stofdelen tussen deze grovere delen de boilie toch dichtzetten. Om de schil te doorbreken zijn wateroplosbare ingrediënten nodig, maar er bestaan meer tips in de markt om je wasemkracht te verhogen:

 • Maak eens van je boiliemix (met wat ei en water) een lekker deegje. Je kunt dit als een zachte mantel om je boilie heen kneden of als losse bollen rondom je haakaas gooien. Je kunt dit ook doen met behulp van fijngemalen boilie-kruim. Gewoon lekker aan de waterkant. Je creëert zo een super zacht, en aantrekkelijk (lok)voer dat desgewenst extra attractieve stoffen kan opnemen/dragen.  
 • Natuurlijk kan je jouw boilies wat sterker laten wasemen door ze lekker in de dip of soak te doen. Een voorbeeld uit de markt is het vormen van een gelaagde huid rondom je boilie. Dit door het om en om toepassen van een vloeibare, plakkerige binder met een poedervormige dip of ander kleinschalig voedsel. Drie keer herhalen en er vormt zich al een prima laag. 
 • In het kader van het gebruiken van dips en soaks willen hier een leuke truc omschrijven die we in de literatuur hebben aangetroffen. Een truc om dit goedje diep in de schil van je boilie te laten trekken: zet een potje met dip of soak en wat haakaas in een vacuüm pot (fabrikant "Vacuvin"). Trek het geheel vacuüm totdat je kleine belletjes uit de boilie ziet komen. Wacht nog even (15 min.) en haal dan het vacuüm er weer af. Waar eerst de belletjes zaten zit nu jouw liquid. Wij laten de boilies er dan nog vaak even inzitten. Gewoon eens doen!
 • Je kunt natuurlijk ook gewoon wat stukjes van de boilie afknippen om zo de huid wat open te breken. Zo lekt de boilie al gauw een stuk beter.
 • Ook kan het voorweken van de boilie helpen. Het helpt om het proces van "uitlekken" op gang te brengen. De rede is eenvoudig: nieuwe boilies die te water gaan hebben nog een harde en minder makkelijk doordringbare schil. Ze zijn ook door het drogen gekrompen. De kern van deze boilies is dus droog en heeft zuigkracht. Het aanzuigen van vocht start op het moment dat de boilie in het water ligt. Door de schil heen vloeit er nu water naar de kern van de boilie. Deze zwelt op en drukt zodoende door die huid het water weer naar buiten, dit inclusief alle attractieve ingrediënten. Het proces van uitlekken/wasemen is begonnen. Door de boilie voor te weken kan je dit proces al wat op gang helpen. Niet te lang weken uiteraard, anders gaan jouw attractoren verloren. Dit kan wenselijk zijn om de boilie minder op te laten vallen, maar in dat geval adviseren wij om ze er gewoon niet in te stoppen! ;-)
 • Kook eens een deegbal of -klomp zonder dat je er boilies van gedraaid hebt. Verpak de deeghomp in aluminiumfolie en laat deze 10-15 minuten koken. Gewoon laten afkoelen en vervolgens in kleine (voer)blokjes snijden. 
 • Gebruik je mix als grondvoer of een deel ervan. Misschien met een lekkere soak erover... in PVA zak en hoppa!!! 
 • Of maak van je mix of gecrushte boilies wat voerballetjes. Ze zijn lekker zacht, wasemen als een dolle en werken prima als drager voor attractieve stoffen binnen eenzelfde karakter als je boilie!
 • Je kunt ook eens een heel zacht aasje maken en dit deeg in Arma Mesh of Bait Cage stoppen of om je boilie heen vouwen.

Opneembaarheid:

Als de karper eenmaal op je stek zit is het prettig wanneer hij je aas ook goed kan opzuigen. Veel natuurlijk voedsel is daarbij doorgaans licht, zwevend van aard. Er gaan verhalen de ronde van vissen die al "wuivend" met hun vinnen voedsel lijken te toetsen op dit natuurlijk gedrag. Ook geldt de wet: hoe makkelijker, deste aantrekkelijker. De karper is immers liever lui dan moe. Er zijn verschillende manieren om je aas hiertoe wat aan te passen: combineer je boilie met een pop up (hele en halve) of kunstaas, boor hem uit en stop er een foampje in, draai gemalen kurk mee in je mix, voeg wat extra watervlooien, garnalenmeel of Soja Isolaat bij je mix of combineer op tal van alternatieve wijze (kebab rig of springer). Alles om jouw aas makkelijker door de vis te laten opnemen, meer vertrouwen te geven of gewoon domweg uit de blubber te houden. 

Maar het kan natuurlijk ook de andere kant op. De winnaar van de World Carp Classic 2008 zei dat hij zijn aas graag "heavily anchored" ziet. Zijn stelling daarbij was dat zijn aas hierdoor minder wulps heen en weer springt hetgeen de aasaanbieding danig kan verzieken. Uiteindelijk een relaas met succes. Kortom, ook hier moet je goed blijven nadenken en dat kiezen wat het beste past bij de uiteindelijke strategie die je voor ogen staat. 

Verrasbaarheid:

Hier gaat het vooral om het doorbreken van "gewoonten". Vertaald in visserslatijn: het voorkomen van herkenbaarheid, preoccupatie en uiteindelijk dressuur. Dit door bijvoorbeeld: 

 • Verschillende vormen, diameters, smaak, kleur en dergelijke in een mix toe te passen.
 • Datzelfde in verschillende combinaties ook aan je hair te rijgen.
 • Of tijdens een sessie, na het stilvallen van de aanbeten, te spelen met de lengte van je hair of rig of het uit elkaar plaatsen van je boilies (aasdelen) op je hair.
 • Of je presentatie gewoon eens halverwege het water te hangen.
 • Of een particle-haak-aasje te maken met de sterk klevende, reuk- en smaakloze Bogey Particle fixer van Krypton.
 • Of "halfjes" met de ronde zijde tegen elkaar aan te rijgen op de hair. 
 • Of boilies lekker in de Amaretto weken, van net een andere trigger, kleur of karakter voorzien... enzovoort. 

Het gaat om het principe en alleen het proberen geeft ons kennis en ervaring. Het punt blijft, ook wij vinden een "patatje met mayo" lekker, maar niet 24/7... leuk ook om eens mee te experimenteren. 

Geluidbaarheid:

Uit onderzoeken blijkt hoe verschrikkelijk ver geluid onder water draagt. Dit is best interessant. Geluid is namelijk een ondergewaardeerd aspect binnen onze visserij. De meeste aandacht gaat uit naar het beperken ervan aan de waterkant of tijdens het uitvaren van ons aas. Prima natuurlijk, maar wat doen we met het geluid dat vissen maken als zij eten? Daarmee soortgenoten er op attenderen dat er zich elders voedsel bevindt. Bij ons gaat het natuurlijk vooral om dat laatste. Het versterkt de betekenis van "eten doet eten". Het zogenaamde "crunch-effect". Iets dat ook tot stand komt bij het voeren middels een spod of het werpen van boilies met een werppijp... het draagt allemaal bij tot dat wat wij omschrijven als het fenomeen "attractiviteit". Toegespitst op de boiliemix lazen wij enkele goede geluidsmakers, te noemen: (aflopend in aantallen db)

 • Hennepzaden
 • Oesterschelpen (-grit)
 • Tijgernoten 
 • Eierschalen 
 • Pinda's 

Beweeglijkheid:

In de moderne visserij staan aassoorten van natuurlijke aard niet direct bovenaan de lijst. Vaak vanuit gewenning (de focus ligt op boilies) als ook gemak en simpelweg onbekendheid. Met name bij de jongere vissers. Het kan niet liggen aan de vangstkracht, want deze is ontegenzeggelijk sterk. Met name die beweeglijkheid kan een trigger zijn voor de voorzichtige vis. Misschien wat gevoelig voor witvis, maar zoals in het hoofdstuk "Bestand" valt te lezen geldt dit wel voor meer aas-varianten. De combinatie van boilies met levend aas is gewoon minder "populair". Toch willen wij het je eens van harte aanbevelen, zeker wanneer het allemaal wat minder loopt of de temperatuur het enthousiasme van de vis drukt. Neem gewoon eens wat mestpieren mee of tijgerwormen, maden, casters, rupsen, meelwormen, enzovoort. Wat heb je te verliezen...?!

Aantrekkelijkheid:

Als je niet oppast beland je hier in een ogenschijnlijk onoverzichtelijk berg met grondstoffen, liquids, dips, soaks, mixen, enzovoort. Meestal geflankeerd met een berg succesverhalen als gevolg van die bijzondere aantrekkingskracht... aantrekkelijkheid. Iets waardoor je al gauw door de bomen het bos niet meer ziet. Eerlijk gezegd is hier ook geen pijl doorheen te schieten. Simpelweg omdat hiertoe betrouwbare bewijslast ontbreekt en wij niet alle stoffen zelf (kunnen) gebruiken. Althans met voldoende regelmaat om er ook echt iets inhoudelijke van te kunnen zeggen. Het is niet anders! Wij houden het op ons advies om zoveel mogelijk zelf te ontdekken en de omschrijvingen/adviezen die wij je meegeven in de werkplaats. Wij bieden je een zeer ruime hoeveelheid ingrediënten om uit te kiezen, het is dus gewoon een kwestie van doen. 

Wat wij wel kunnen doen is je een lijstje geven (onze top 10!) met een aantal stoffen (geen mixen) waarvan toch wel echt bekent is dat ze van meerwaarde zijn. Of anders gezegd; een exceptionele aantrekkingskracht uitoefenen op de karper (attractoren dus). Let wel, dat wil niet zeggen dat het zomaar toepassen van een dergelijke stof ook direct succes oplevert! Veel van het succes van boilies is niet perse gebaseerd op de aanwezigheid van stoffen, als wel de juiste verhoudingen, combinaties en hoeveelheden ervan! En dan ook nog het moment, de wijze waarop en de situatie waarin je hem inzet... Maar goed, wat zijn onze 10 meest favoriete "attractoren":

 • Green Lipped Mussel (GLM)
 • Belanchan (Trassi)
 • Corn Steep Liqour (CSL)
 • Robin Red
 • Knoflook of Foeneknof 
 • Hennep (gemalen)
 • Talin
 • Scopex
 • Aminopoeder
 • Zijderupsen (gemalen)

Maar nogmaals, er bestaan tal van (basis)stoffen (Mais, Tarwe, Pinda's, Tijgernoten, enz.) of exoten (Masala, Gula Dawa, Ketjap Manis, Ve-tsin, enz.) of specials (Betaine HCL, Citroenzuur, Boterzuur, enz.) of natuur eigen grondstoffen (Pred. vismeel, LT-vismeel, Krillmeel, enz.)... enzovoort die zeer "aantrekkelijk" zijn voor de karper. Dus leg je niet vast op een bepaald soort "religie". Probeer verschillende grondstoffen uit en bepaal aan de hand van je eigen resultaten wat bij jou het beste werkt.

Prikkelbaarheid:

Sommige stoffen in onze boilie leveren feitelijk geen smaaksensatie, maar prikkelen (of irriteren) wel de smaakknopjes van de karper. Ze triggeren daarmee de vis om te eten. Het zijn stoffen die bekent staan als zogenaamde eetlustopwekkers. Spicy kruidenmixen ed. hebben vaak dit effect, zo ook ingrediënten als Chillivlokken, Ve-tsin, GLM, Aminol, enzovoort. Ook sommige sterke flavours kunnen vissen "dwingen" te willen azen. Waarom dit zo is weten we eigenlijk niet. Mogelijk bevatten deze stoffen stimulerende middelen die endorfine (= hormoon) vrijmaakt, hetgeen een "roes-effect" op de karper kan hebben...?! 

Natuurlijkheid:

Het natuurlijk voedsel van de karper bestaat al eeuwen lang uit voornamelijk klein, dierlijk voedsel. Attractiviteit kan in sommige gevallen inhouden dat je zo dicht mogelijk aankruipt tegen het karakter van dit bestaande voedsel. Om daarmee in te spelen dus op de preoccupatie van de vis, ontstaan door evolutie. Geen onbelangrijke lijkt ons, zeker tijdens bijvoorbeeld een specifieke periode als de vroege lente. De vis wordt wakker uit zijn "winterslaap" en begint met dat wat zijn soort al eeuwen gewend is om te doen... We praten dan over het consumeren van beestjes als:

 • Larfjes
 • Insekten
 • Slakjes
 • Kreeftjes
 • Visjes
 • Mosseltjes
 • Wormen
 • enzovoort...

Reageerbaarheid:

Er bestaan verschillende wijzen waarop grondstoffen reageren met water. Elk van hen heeft mogelijk (meer)waarde wanneer we over ons aas praten:

 • Moleculaire Diffundatie
 • Chemoreceptie
 • Iso-Elektrisch punt
 • PH-waarden
 • Most penetrating particle stream...?

Wij zullen ze in de komende tijd nader onderzoeken en de betekenis ervan in dit hoofdstuk omschrijven.

Herkenbaarheid:

Om de vis zover te krijgen dat hij je boilie eet moet hij deze wel als voedsel herkennen. Op water waar de karpers nog niet aan de boilie gewend zijn kan dit een opgave zijn. Het helpt dan om wat voor te voeren. De vissen te laten wennen. Misschien een open deur, maar met name boilies met een goede voedingswaarde en goede smaak werken. Ze hoeven niet extreem op te vallen of te wasemen of zo, want de vissen krijgen de tijd om het aas te vinden en te eten... te leren (her)kennen. Ze hoeven niet instant te werken. Met name op maagdelijk water is aasgewenning dus een isue. Vissen herkennen daar je boilie soms in eerste instantie niet als voedsel (zie ook "Verblijfsduur" en "Doelstelling").

Criteria: 

Bovenstaande middelen kunnen je aas meer of minder zichtbaar, proef- geur-oplosbaar, opneembaar, verrasbaar, geluidbaar, beweeglijk, aantrekkelijk, prikkelbaar, natuurlijk en herkenbaar maken. Allen in zekere zin attractief. Afhankelijk van wat je wilt bereiken, waar en wanneer. Soms moet je veel van iets inzetten, soms minder. Soms moet je gas geven en soms op de rem drukken. Dit alles ingegeven door overwegingen als:

 • Op welke termijn en welke vissen wil ik vangen?
  • Wil ik op lange termijn succes hebben? (kies voor compleet aas, met goede smaak, goede voedingswaarde en goede attractie (stimuli))
  • Wil ik instant succes hebben? (kies voor snelle respons, met lekkere smaak (snoepje), weinig voedingswaarde, veel attractie (zie tal van middelen))
  • Wil ik selectief vissen? (kies voor bijvoorbeeld de grotere exemplaren, met goede smaak, maar zonder voedingswaarde en stimulans (elimineer "de grote meute" en witvis))
 • Ga ik de concurrentie aan met het natuurlijk voedsel of biedt ik de vis juist dat wat ze missen?
 • Is de vis hyperactief of moet je ze uit hun luie stoel trekken?
 • Ga je voor zoveel mogelijk vissen of alleen die paar grote jongens?
 • Wat doen de buren? Hoe kan ik concurreren? Doen zij het goed? (doe ik hetzelfde met een twist, iets extra's of eigens) Doen zij het slecht? (dan ga ik iets anders bieden)
 • Verzin maar... een ieder heeft zo zijn eigen overwegingen!