Eigenschappen

Kleur:  

 

Belangrijk om te weten is dat wanneer iets een kleur heeft, de andere kleuren in het lichtspectrum zijn geabsorbeert. Wij zien dus niet een reflectie van een specifiek spectrum, we zien wat overblijft. Deze basisgedachte is belangrijk wanneer we nadenken over kleuren onder water. Want kleuren vervagen onder water doordat kleine deeltjes in het water het licht absorberen. Wat overblijft aan (soort) licht wordt dus doorgelaten. Als het water dus groenig is, dan zitten er deeltjes in dat water die als het ware "verraden" dat het spectrum van groen licht daar onderwater nog aanwezig is. Groene en gele kleuren zullen in dat geval langer zichtbaar blijven. Voor bruin water geldt hetzelfde. Hier zullen de wat warmere kleuren als rood en oranje langer zichtbaar blijven. Witte boilies, die dus in feite bestaan uit materiaal dat het gehele spectrum pakt, doet het altijd het beste. Tenminste als het gaat om de zichtbaarheid onder water. Wit pakt altijd licht, want in wit zitten alle kleuren verpakt. Het kleurt bij alle golflengten.


In algemeen zin geldt: hoe helderder het water, deste langer behoudt een boilie zijn kleur. Er zijn echter kleuren die langer onder water zichtbaar blijven dan anderen. Artikelen geven hierover alleen geen eenduidig beeld. De verschillen zijn daarbij soms fors. Dus als het gaat om de vraag tot welke diepte kleur zichtbaar blijft, is het wat ons betreft een aaname. Misschien maar goed ook, want ieder water kent zo z'n eigenschappen en zichtbaarheid. Hetgeen betekent dat je als visser altijd binnen zekere marges moet (kunnen) opereren. Wij van MyBoilie hanteren de volgende richtlijn voor wat betreft de zichtbaarheid van kleur: (maten zijn indicatief bij gemiddeld helder water)

 

 • rood >> 2,5 m1
 • oranje >> 3,5 m1
 • geel >> 5,0 m1
 • groen >> 15,0 m1
 • blauw >> 25,0 m1
 • grijs & wit >> max.

 

Mengkleuren in je boilie of pop up geven invloed op verschillende dieptes. Dit kan best handig zijn. Er valt dan altijd wel een bepaald lichtspectrum te reflecteren. Let wel: je boilie hoeft lang niet altijd een kleur te hebben of wit te zijn om op te vallen. Als je wilt opvallen, dan kan zwart of donker bruin ook best een goede kleur zijn. Vaak is de bodem licht van toon (zand of grind). In plaats van opvallen door je kleur kies je kan "zichtbaarheid" ten opzichte van de omgeving (zie voor nadere toelichting ook "Attractiviteit").


Bij kleur spreken sommige aasfabrikanten van "fluoriserend". Dat dit in de praktijk vaak niet de lading dekt is omdat fluoriseren in feite betekent dat het desbetreffende balletje, ongeacht het licht dat erop schijnt, altijd een eigen kleur uitstraalt. Doordat dit alleen bereikt kan worden met voor ons en de karper ongezonde grondstoffen, berust deze uitspraak op een "vergissing". Ook wij leveren heldere kleuren pop up's, maar geen fluor's. Ons kleurenpalet is strategisch zo gekozen dat je er voor de 
karpervisserij alle diepten mee kunt bedienen. 


Een laatste aspect om te onthouden is dat karpers een ruimer lichtspectrum kunnen waarnemen dan mensen. Dit zowel in de richting van het ultra violet als in het infrarood. Dit heeft ook effect op de wijze waarop karpers licht en kleur waarnemen. Hierdoor hebben wij mensen gepolariseerde glazen in onze bril nodig om door diffuus licht te kijken en de karper niet. Wij zullen deze materie en wat het voor ons kan betekenen in de komende tijd nader onderzoeken en aan dit hoofdstuk toevoegen.

 

Drijfvermogen:


Het is niet handig als je boilies drijven. Dit is het voorrecht van de pop up. Bij boilies gaat het om de smaak of attractiviteit op de bodem en niet om de oppervlaktevisserij. Toch speelt gewicht bij de boilie wel een rol. Sommige vissers beweren bijvoorbeeld dat hoe lichter de boilie is, hoe gemakkelijker de karper ze opzuigt. Of dat lichter aas zich onder de wervelingen van de vis "natuurlijker gedraagt"... anders dus dan als er een haak of rig aan vast zou zitten. Wij zelf hebben zo onze bedenkingen, met name omdat de zuigkracht van de karper fors is en uiteindelijk veel afhangt van de wijze waarop je je aas wilt presenteren. Soms zijn zware boilies dan juist handig. Wel is het logisch dat lichtere boilies minder diep wegzinken in zachte, vuile grond en dat een "wafter" die net boven het haakje zweeft om meerdere redenen een "scherpe" aanbieding is. 


Hoe dan ook, het drijfvermogen is een belangrijke fysieke eigenschap om mee te willen experimenteren, maar een zak drijvend aas blijft ongewenst. Dus geven wij in onze werkplaats wel de ruimte om je boilie lichter te maken, maar hebben we ook marge's ingebouwd om "floaters" te voorkomen. 

 

Wasemkracht:  

 

Naarmate we een boilie langer koken of van meer ei-albumine voorzien, hoe harder de buitenschil wordt. In sommige gevallen gewenst (langer aan de hair houden), maar in andere gevallen niet (veel uitstoot attractoren). Het gaat om het wel of niet optimaal uitwasemen van die ingrediënten in de boilie waar we vertrouwen in hebben. Waarvan we hopen dat ze onze geliefde vis op de stek brengen. We praten over het toepassen van meer of minder wateroplosbare stoffen, want deze kan de vis in het water "proeven", maar ook om het water meer of minder gemakkelijk door de schil te laten doordringen. Dit laatste om bij de kern van jouw nog niet hard gestoomde grondstoffen te komen en zodoende de waardevolle attractoren naar buiten te brengen.


Een leuk weetje is dat wanneer je harde, droge boilies te water laat deze eerst tijd nodig hebben om water naar binnen te zuigen (door de harde huid heen) alvorens attractieve grondstoffen naar buiten kunnen wasemen. Het kan helpen om dit proces te versnellen (bijvoorbeeld als je instant en korte sessies vist) door je boilies eerst wat voor te weken. Niet te lang natuurlijk, anders raak je waardevolle stoffen kwijt.


Bij MyBoilie geven we je de gelegenheid om de wasemkracht relatief te verhogen door grondstoffen toe te voegen die ongeachte het recept de boilie wat beter laten wasemen. Grondstoffen met een neutrale werking op de smaak maar goed wateroplosbaar zodat ze tot een meer open huidstructuur leiden. 

 

Hardheid:  

 

Het kan buitengewoon handig zijn om je boilies soms wat harder te maken dan strikt nodig. Bijvoorbeeld als je je aas lang in het water aan de hair wilt houden. Al weten we ook dat karpers liefst gewoon zacht voedsel pakt; hoe minder energie hij hoeft te gebruiken, deste beter. Ook speelt hier zoiets als het "crunch-effect" een rol, maar dit fenomeen wordt in het hoofdstuk "Attractiviteit" meer uitgebreid behandeld. 


Bij MyBoilie geven we je de mogelijkheid om deze eigenschap per batch te manipuleren. Natuurlijk blijft de boilie hard genoeg om mee te vissen, maar door het toevoegen van hiervoor geselecteerde grondstoffen kan je binnen hetzelfde recept hardere varianten maken.

 

Vorm:  

 

MyBoilie geeft je de mogelijkheid om je recept te draaien in een tweetal vormen: rond en dumbell. Een en ander kan afhankelijk zijn van de presentatie die je wenst, wijze van voeren of gewoon waar je je het beste bij voelt. Mogelijk gaan we in de toekomst ook squares, grof gecrushte boilies of flakes leveren. Deze doen het beter in stromend water of op een bodem met talud. Ze blijven gewoon wat beter liggen of kennen een meer open structuur waardoor ze beter wasemen. Ook kan het toepassen van verschillende vormen de vis mogelijk wat beter "misleiden".


Afmetingen:   


We bieden je de mogelijkheid om een keuze te maken uit de volgende verschillende afmetingen: 16, 18, 20, 24 mm. Hierbij geldt in feite een zelfde waarde als bij "vorm". Net als het toepassen van verschillende vormen kan ook het toepassen van verschillende afmetingen verwarring veroorzaken en dus "dressuur" doorbreken. Maar er bestaan meer, verschillende en soms tegengestelde overwegingen die kunnen leiden tot het kiezen van een specifiek formaat. Hier volgt een selectie:


 • Klein aas is aantrekkelijk omdat deze in formaat beter aansluit op het formaat van veel natuurlijk voedsel dat de karper al eeuwen tegenkomt. Het is gemakkelijker "op te slobberen", mee te zuigen met die andere "wolken van voedsel" en sluit bijvoorbeeld in het voorjaar beter aan op de preoccupatie van de vis om natuurlijk voedsel te eten.
 • Aan de andere kant, het kost de vis meer energie om met kleine delen zijn kostje bij elkaar te scharrelen. Grotere boilies schelen dus energie, zijn hierdoor aantrekkelijker. 
 • Grote vissen kunnen groter aas aan (let wel: een langere hair doet zo'n beetje hetzelfde ;-)). 
 • Een dilemma: grote vissen moeten meer eten per dag, zijn mogelijk daardoor minder kritisch, maar hebben ook meer ervaring en dus moeilijker te verleiden...?! 
 • Je haalt meer stuks boilie uit een kilo mix wanneer je kleiner formaat kiest (vb: 1 kilo 10 mm. boilie => +/- 1.500 delen / 1 kilo 30 mm. boilies => +/- 50 delen). Dus houdt je de vis met eenzelfde hoeveelheid voer langer bezig. Het scheelt in de portemonnee en de karper komt meer "veilig" voedsel tegen, hetgeen hem vertrouwen schenkt.   
 • Kleine deeltjes zakken minder diep weg in de blubber of blijven beter op het wier liggen als dat gewenst is.
 • Kleine deeltjes lokken doorgaans ook sneller kleine visjes en vissen die eten lokken vissen... eten doet eten. 
 • Sommige vissers claimen dat kleiner aas sneller dressuur doorbreekt.
 • De vis is mogelijk door kleine aandeeltjes minder snel verzadigd.
 • Kleine boilies of kruim werkt goed samen in combinatie met ander klein aas (partikels ed.). Het steekt minder "onnatuurlijk" af.
 • Een fysieke kwestie: de doorlaat naar de keeltanden is +/- 3% (sommige zeggen 4%) van de lichaamslengte van de karper. Zijn bek-opening doorgaans niet groter dan +/- 6% (sommige zeggen 8%) van zijn lichaamslengte. Dus boilies rond de 30 mm. zijn gewoon niet zo goed te verwerken door de gemiddelde karper en aas groter dan 60 mm. kan gewoon lastig worden opgepakt. De voorkeur zou te vinden zijn tussen de 25% - 50% van de mondwijdte. Bij zo'n maximum van 60 mm. betreft dit tussen de 15 - 30 mm.
 • Klein aas is minder selectief, maar je bereikt er wel meer vissen mee.
 • Kleine deeltjes hebben in totaal een groter "geur-oppervlak".


Houdbaarheid: 

 

Bij MyBoilie kan je je recepten laten draaien als frezers en readymades. Je kunt ze ook in vacuümzakken laten verpakken. Het conserveren gebeurt bij ons op een speciale wijze waardoor het eindproduct geschikt is voor menselijke consumptie. Een en ander voortkomend uit het feit dat onze producent NVWA-gecertificeerd is. Kwalitatief bestaan er ons inziens geen verschillen tussen de freezers en readymades. Het is eerder dat wat je gewent bent of vertrouwd bij voelt dat tot een keuze kan leidt. Vacuüm verpakken is overigens gewoon erg handig voor wanneer je op reis gaat en toch freezers wilt meenemen. Ze blijven daardoor langer vers.