Verantwoording literatuur

We zouden wel willen, volledig origineel en authentiek zijn, maar dat lukt de mens slechts zelden. Dat is ook eigenlijk helemaal niet erg. Innovatie komt vaker voort uit het opnieuw (of anders) combineren van reeds bestaande elementen dan dat het zomaar als uit het niets ten tonele verschijnt. Vaak gaat aan "de volgende stap" veel onderzoek vooraf, hetgeen impliceert dat je informatie van anderen tot je neemt. Het doel van MyBoilie is dan ook niet om origineel of uniek te zijn. Wat wij willen is om zoveel mogelijk van al die informatie die om ons heen beweegt (via geschrift en multi media) inzichtelijk en bruikbaar te maken voor ons vissers. Jong en oud, nieuw en ervaren. Er is zoveel informatie tegenwoordig dat een goede "filter" handig is. Wij proberen dit te zijn. Zoveel als mogelijk gericht op het ontwerpen van je boilie en het gebruik van aas.

Hiervoor studeren wij op informatie dat ons passeert... en filteren! Informatie die zowel wetenschappelijk, semi-wetenschappelijk als empirisch tot stand is gekomen. Informatie waarvoor wij alle vissers ook hartelijk uitnodigen om met ons te delen via de "feedback" button onder aan de site of op Facebook. Het is allemaal welkom en we proberen het een plek te geven, toegankelijk te maken. Een proces dat veel tijd en energie kost en nog zeker in de toekomst zal kosten, maar een belangrijke peiler van MyBoilie.

Bij het samenstellen van informatie in het "Studiecentrum" en de "Werkplaats" werden tot op heden onder meer de volgende bronnen bestudeert:

Artikelen:

  1. Artikel:    "Klein aas grote haak" / Mat Woods / Karper Magazine
  2. Artikel:    "Wonderolie, dippen en soaken maar" / Martin Rietveld / Karper Magazine
  3. Artikel:    "Rehydrateren 2.0, ingezouten boilies / Rick Warren / Karper Magazine
  4. Artikel:    "Aaskeuze, het stappenplan" / David Wouters / De Karperwereld 64
  5. Artikel:    "Plastic fantastic" / Michiel Martijn / De Karperwereld 66
  6. Artikel:    "Baas boven aas" / Herwin Kwint / De Karperwereld 68
  7. Artikel:    "Boilie bewaren" / Herman Coenen / De Karperwereld 68
  8. Artikel:    "Zelf je pop-ups maken" / Adriano Alvarez / De Karperwereld 69
  9. Artikel:    "Anders dan anderen" / Saron Debets / De Karperwereld 70
  10. Artikel:    "Visuals" / Martin Post / De Karperwereld 75
  11. Artikel:    "Boilies stomen, een kritische blik" / Mark Noorman / De Karperwereld 75
  12. Artikel:    "Groot water, klein aas" / Frans van Maanen / De Karperwereld 78
  13. Artikel:    "Boilieverslaving" / Vic Debouvere / De Karperwereld 79
  14. Artikel:    "Functioneel karpers / Joeri Onkelinx / De Karperwereld 82
  15. Artikel:    "Aaspraat" / Herman Coenen / De Karperwereld 85
  16. Artikel:    "Aasbalans" / Hub Genders / De Karperwereld 88
  17. Artikel:    "Kies het geschikte aas!" / David Wouters / De Karperwereld 89
  18. Artikel:    "Uitgekookt of doodgekookt?" / Hub Genders / De Karperwereld 91
  19. Artikel:    "Zelf een dip maken" / Mark Zelle / Spiegel Magazine
  20. Artikel:    "De relatie tussen voedingswaarde, smaak en attractie van karperaas" / Roelof Schut / Spiegel Magazine
  21. Artikel:    "Boilievormen" / Leon Derksen / Spiegel Magazine
  22. Artikel:    "Alternatief boiliegebruik" / Leon Derksen / Spiegel Magazine
  23. Artikel:    "Stap voor stap... Boilies maken met Eddy Norder" / Eddy Norder / Spiegel Magazine
  24. Artikel:    "Fluoro's en flavours, van kleur tot geur" / Roelof Schut / Spiegel Magazine
  25. Artikel:    "De leercirkel van de karpervisser 1" / Willem Peters / Spegel Magazine
  26. Artikel:    "De leercirkel van de karpervisser 2" / Willem Peters / Spegel Magazine
  27. Artikel:    "De leercirkel van de karpervisser 3" / Willem Peters / Spegel Magazine
  28. Artikel:    "Pielen met mini-aas" / Michiel Pilaar / Spiegel Magazine
  29. Artikel:    "En de boilie... hij rolde voort" / Vic Debouvere / Spiegel Magazine
  30. Artikel:    "Stap voor stap... Boilies met een jasje" / Christian Heymanns / Spiegel Magazine
  31. Artikel:    "Boiliedeeg maken" / Elliot Gray / Spiegel Magzine
  32. Artikel:    "Verbeter het haakaas" / Redactie / Spiegel Magazine
  33. Artikel:    "Stomen van boilies" / Mitsz van der Kamp / Spiegel Magazine
  34. Artikel:    "Zomeraas: Tijgernoten" / Roelof Schut / Spiegel Magazine
  35. Artikel:    "Verandering van spijs doet eten" / Erwin Vos / Spiegel Magazine
  36. Artikel:    "Deeg" / Jan Brauns / Spiegel Magazine
  37. Artikel:    "Zelf boilies maken" / Dirk Westerhof / Spiegel Magazine
  38. Artikel:    "Het Jawadnya Rapport" / Daniel Jawadnya / Spiegel Magazine
  39. Artikel:    "Meer met aas" / Martijn Nederpel / Spiegel Magazine
  40. Artikel:    "Boilies 2.0, kwaliteit voorop" / Thomas van Gestel / Karper 89
  41. Artikel:    "Hoogwaardige bollen, haal het maximum uit je Mainline aas" / Mark Noorman / Karper 88
  42. Artikel:    "Over flavours, natuurlijke vloeibare extracten, poeder extracten en (vis)oliën" / Willem Peters / Spiegel Magazine
  43. Artikel:    "Boilies, een simpel samenspel van factoren en natuurlijk ingrediënten" / Chris Gabriele / Spiegel Magazine
  44. Artikel:    "Turbo-aas" / Mitsz van der Kamp / Spiegel Magazine
  45. Artikel:    "Over olie e.d." / Willem Peters / Spiegel magazine
  46. Artikel:    "De verovering van voedsel" / Mark Pansar / Spiegel Magazine
  47. Artikel:    "De aas-evolutie van..." / Chris van der Plas & Chris Gabriele / Spiegel Magazine
  48. Artikel:    "Bollen uit eigen keuken 1" / Chris van der Plas & Chris Gabriele / Spiegel Magazine
  49. Artikel:    "Bollen uit eigen keuken 2" / Chris van der Plas & Chris Gabriele / Spiegel Magazine
  50. Artikel:    "Bollen uit eigen keuken 3" / Chris van der Plas & Chris Gabriele / Spiegel Magazine
  51. Artikel:    "Aasvragen..." / Roelof Schut / Spiegel Magazine
  52. Artikel:    "Aasvragen..." / Roelof Schut / Spiegel Magazine
  53. Artikel:    "Aasvragen..." / Roelof Schut & Chris Gabriele/ Spiegel Magazine
  54. Artikel:    "Aasvragen..." / Roelof Schut & Chris Gabriele/ Spiegel Magazine
  55. Artikel:    "Aas!" / Roelof Schut & Chris Gabriele/ Spiegel Magazine
  56. Artikel:    "Aas!" / Roelof Schut & Chris Gabriele/ Spiegel Magazine
  57. Artikel:    "De gehaakte karper" / Ed Cremers / De Karperwereld 79
  58. Artikel:    "Aminozuren, almachtig of onmachtig?" / Ed Cremers / De Karperwereld 96
  59. Artikel:    "De wereld achter Betaine" / Ed Cremers / De Karperwereld 97
  60. Artikel:    "Smaakervaringen & dieetwensen" / Ed Cremers / De Karperwereld 98
  61. Artikel:    "Evolutie in de visvijver" / Ed Cremers & Bert Cremers / De Karperwereld 99
  62. Artikel:    "Invloedssferen..." / Ed Cremers & Bert Cremers / De Karperwereld 101
  63. Artikel:    "De lerende karper" / Ed Cremers & Bert Cremers / De Karperwereld 102
  64. Artikel:    "Voeren en de ontmaskering van olien" / Ed Cremers / De Karperwereld 103
  65. Artikel:    "Aas en timing" / Frank Warwick / Spiegel Magazine
  66. Artikel:    "Aasontwikkeling" / Kees Deelder / Strategy brochure 2016
  67. Artikel:    "Voorgeweekt aas" / Dennis de Wilde / Spiegel Magazine
  68. Artikel:    "Voeren doe je zo..." / Koen Koops / Strategy brochure 2016
  69. Artikel:    "Trip Tips" / Joachim Stelma & Christian Ruit / Strategy brochure 2016
  70. Artikel:    "Chod rigs: de feiten..." / Martin Post / De Karperwereld 106
  71. Artikel:    "Voorvoeren nader bekeken" / Martin Post / De Karperwereld 107
  72. Artikel:    "Modern voorvoeren" / Martin Post / De Karperwereld 108
  73. Artikel:    "De zomer: een seizoen vol extremen" / Sjors Heefer / De Karperwereld 109
  74. Artikel:    "Elf zig-rig tips" / Lee Morris / De Karperwereld 109
  75. Artikel:    "Operatie smikkelmix" / Danny de Kruyff / De Karperwereld 109
  76. Artikel:    "Modern afromen" / Martin Post / De Karperwereld 110
  77. Artikel:    "Studieobject 's werelds meest gewilde vis" / Arno van 't Hoog / Karper 95
  78. Artikel:    "Wintervissen" / Rob Hughes / Karper 95
  79. Artikel:    "Big Zigs" / Mat Woods / Karper 96
  80. Artikel:    "Olien & illusies, wetenschap versus praktijk" / Ed Cremers / Karper 97
  81. Artikel:    "Familiebedrijf, 25 jaar Martin SB" / Arnout Terlouw / Karper 97
  82. Artikel:    "Mini-aas, klein aas, groot succes!" / Rinze Beverwijk / Karper 97
  83. Artikel:    "Imitatie-aas 2.0, ultieme verleiding" / Frank Warwick / Karper 97
  84. Artikel:    "Mengen van aas: visie of wetenschap?" / Pieter van de Werfhorst / Spiegel Magazine
  85. Artikel:    "De waarheid over olie" / Ian Moore / Spiegel Magazine
  86. Artikel:    "De kracht van deeg" / James Armstrong / Spiegel Magazine
  87. Artikel:    "Een boilie op maat" / Geert Ooms / Spiegel Magazine
  88. Artikel:    "Twee vliegen in een klap" / Joachim Stelma / De Karperwereld 111
  89. Artikel:    "Time is on my Side" / Rini Groothuis / De Karperwereld 112

Boeken:

  1. Boek:    "de Karper & de Listen" / Ed Cremers m.m.v. Bert Cremers / Uitgever: The Publisher
  2. Boek:    "Karper en andere Muzen" / Alijn Danau / Uitgever: Alijn Danau
  3. Boek:    "De Dunne Lijn" / Luc de Baets / Uitgever: Lumyni BVBA / ISBN 9789081481502
  4. Boek:    "In de val gelokt" / Leon Hoogendijk / Uitgever: Leon Hoogendijk / ISBN 9789081375511
  5. Boek:    "Sprekende hengels" / Ernesto Kamminga / ISBN 9789491705052
  6. Boek:    "Carp Baits uncovered" / A Carpworld & Crafty Carper Publication / Uitg.: Angling Publications Ltd.
  7. Boek:    "Biology and Ecology of Carp" / ISBN 9781482206647
  8. Boek:    "Food handling and Mastication in Carp" / Nand Sibbing 1984
  9. Boek:    "Succesvol vissen op grote karper" / Evert Aalten & Ruud Jongens / ISBN 9024010233

Internet (linken naar startpunt studiemateriaal):

  1. Zo'n 1001 Wikipedia-artikelen die wij gebruiken voor nadere toelichting omtrent namen, definities, terminogie en kleine, concrete wetenswaardigheden
  2. Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl
  3. Boilie ingrediënten: http://members.chello.nl/tmarapengopie/boilie.htm
  4. Basistechnieken - lokaas/boilie ingrediënten: http://www.abc-sportvissen.be/paginas%20basistechnieken/paginas-aas-lokaas/aas-lokaas-lokvoer%20ingredienten.htm
  5. Superfoods Spriulina& Chlorella: http://www.spirulina.nu
  6. FA baits Vismelen (o.a.): https://www.fabaits.nl/category/vismelen/
  7. Colani's ingrediënten boiliemix: http://colanicarp.nl/ingredienten-boiliemix/
  8. Bas Boilieshop: http://www.basboilieshop.nl
  9. The Benefits of Fish Meal in Aquaculture Diets / The Fish Site: http://www.thefishsite.com/articles/200/the-benefits-of-fish-meal-in-aquaculture-diets/
  10. De Hollandse Kapergrazers / Boilies maken deel I: http://www.karpergrazers.nl/mbt_printversie.php?id=50&page=1
  11. De Hollandse Kapergrazers / Boilies maken deel II: http://www.karpergrazers.nl/articles.php?id=51
  12. Pets supermart: http://petssupermart.com
  13. TK's Boilie ingrediënten: https://www.tkboilies.nl/product-categorie/tks-ingredienten/
  14. 40 jaar Gilbert: http://zoetwatervissen.com/40jaargilbert2.html
  15. WHSV bestanddelenlijst: http://www.whsv.nl/html/bestanddelenlijst.php
  16. Ninofish Denderteam grondstoffen: http://www.hengelclub-ninofisch.be/grondstoffen.htm
  17. Docplayer voedingsstoffen: http://docplayer.nl/8282443-Aardappelbloem-aardappelmeel-oorsprong-gebruik-vistechniek-eigenschap-kleur-droog-kleur-nat-voedingswaarde-tips-dosis-prijs.html
  18. I'm a Foodie: https://www.iamafoodie.nl/superfoods-deel-3-chiazaad-en-lijnzaad-en-hennepzaad/
  19. Total Fishing / Meerwaarde van aas deel I: http://www.totalfishing.nl/laatste-nieuws/articles/de-meerwaarde-van-aas-deel-1
  20. Total Fishing / Meerwaarde van aas deel II: http://www.totalfishing.nl/laatste-nieuws/articles/de-meerwaarde-van-aas-deel-2
  21. Couleur your life / Grondsoorten: http://www.colour-your-life.nl/Tuinverzorging/Grond/Grondsoorten
  22. Natuurinformatie (Naturalis) / natuurdatabase: http://www.natuurinformatie.nl/natuurdatabase.nl/natuurdatabase.nl/i000000.html
  23. Vier seizoenen in een meer: http://members.home.nl/snotolf/biologie/biologie2.htm
  24. Waterkwaliteit / Noodzaak voor ontwikkeling: http://www.koi-ontwikkeling.info/bibliotheek/waterkwaliteit/files/tag-zbv.html
  25. Becel pro actief / Wat doen plantensterolen echt: http://jessevandervelde.com/becel-pro-activ-wat-doen-plantensterolen-echt/
  26. Total Fishing / Kiezen voor het ruime sop: http://www.totalfishing.nl/laatste-nieuws/articles/kiezen-voor-het-ruime-sop-karpervissen-op-echt-groot-water
  27. Het natuurlijk voedsel voor Koi / KoiQuestion NL: http://koiquestion.com/nl/2012/09/24/het-natuurlijke-voedsel-voor-koi/
  28. Spiegelingen.nl / Karpervoedsel: http://www.spiegelingen.nl/karpervoer.htm
  29. Schonevijver.nl / Kleine waterbeestjes: http://www.schonevijver.nl/contents/nl/d59_waterbeestjes.html
  30. Carpfeeling.com / Volle maan: http://www.carpfeeling.com/carptalk/columns/volle-maan
  31. The Dutch Carp Club / Aasgedrag: http://www.dutchcarp.nl/html/artikaasgedrag.html
  32. Vigeer.be / Koolhydraten en voedingsvezels: http://www.vigez.be/themas/voeding-en-beweging/voedingsstoffen/koolhydraten-en-voedingsvezels
  33. Carpfeeling.com / Bescherm je aas tegen kreeften: http://www.carpfeeling.com/technieken/tips-tricks/bescherming-je-aas-tegen-kreeften
  34. Sport-en-dieet.nl / Voeding en gezonde vetten: http://www.sport-en-dieet.nl/bekijk/artikel/id/49/Voeding_en_gezonde_vetten 
  35. HobbyKwekers.nl / Watervlooien kweken: http://www.hobbykwekers.nl/artikelen/item/daphnia-watervlooien-kweken
  36. Brood.net / Wat is het verschil tussen bloem, meel en volkorenmeel?: http://www.brood.net/faq/ingredienten-in-brood/wat-is-het-verschil-tussen-bloem-meel-en-volkorenmeel-
  37. Italieplein.nl / Verschil bloem en meel (o.a): http://www.italieplein.nl/pizzadeeg-maken-verschil-bloem-en-meel/
  38. Roelof Schut Blog / Wat is Corn Steep Liquor?: http://www.eu.purefishing.com/blogs/nl/roelof-schut/2011/12/19/wat-is-corn-steep-liquor/
  39. Bossche boilies / Ingredientenlijst: http://www.bosscheboilies.nl/paginas/info_ingredienten.html
  40. TKBoilies / Productenlijst: https://www.tkboilies.nl/producten/
  41. Karperidee.nl / Freelining (basisprincipes): http://karperidee.nl/inleiding-freelining-de-basisprincipes/
  42. KWO Ed Cremers / Boilies: Parels voor de Zwijnen?: https://karperwereld.nl/boilies-parels-voor-de-zwijnen/
  43. Mononatriumglutamaat / E621 (Ve-tsin): http://www.food-info.net/nl/intol/msg.htm
  44. Big Carp News / How much is too much / over Betaine: http://bigcarpnews.com/web/betaine-how-much-is-too-much/
  45. Feedipedia / Online encyclopedia of animal feeds: http://www.feedipedia.org
  46. Voeding: https://www.koi-ontwikkeling.info/bibliotheek/voeding/files/koi_nitrition_NEB.html
  47. A healthy life / biologische waarde grondstoffen: https://www.ahealthylife.nl/biologische-waarde-eiwitten-lijst/
  48. Voeding en fitness site: https://voeding-en-fitness.nl/de-biologische-waarde-van-eiwitten/
  49. A healthy life / voedingswaarde vb tijgernoten: https://www.ahealthylife.nl/de-voedingswaarde-van-tijgernoten-chufa/