Waarom zelf ontwerpen

Doe je eigen ding: 

Ontwikkel als visser een eigen stijl. Leer en kopieer van anderen, doen we allemaal, maar verbouw en gebruik deze kennis en kunde wel op basis van jouw eigen ervaringen in de praktijk. Wees zelfstandig, het maakt ons wie wij zijn als visser en geeft je dat extraatje om ook op moeilijk water te presteren; dressuur te doorbreken. Volg niet zomaar wat anderen doen of denken, maar probeer je eigen lijn te vinden en blijf in beweging.

Creëer maatpakken: 

Er zijn veel goede boilies in "de markt" te koop. Met hoge kwaliteit en ontwikkeld vanuit een specifieke gedachte. Elk met een eigen “karakter”, maar niet perse jouw “karakter”. En met karakter bedoelen wij de eigenschappen van de boilie waarmee je inspeelt op de specifieke context waarin jij vist; het soort water, bodem, lichtintensiteit, seizoen, doelstelling, budget, enzovoort. Keuzes met tal van variabelen, bijvoorbeeld:

  • Mate van instant werking (... bij weinig vistijd)
  • Mate van hardheid (... wanneer ze lang in het water moet liggen)
  • Mate van kleur (... wanneer de vissen gevoelig zijn voor een specifieke kleur)
  • Mate van attractiviteit (... wanneer je bijvangsten wilt uitsluiten)
  • Mate van ... vul zelf maar in!

Het creëren van een “maatpak” voor jouw visserij kan daadwerkelijk van meerwaarde zijn. Daarbij elimineert het de concurrentie als de vis voor jouw aas valt. Het hoeft niet extreem, als het maar jouw keuze is en daarmee per definitie anders dan dat van anderen.

Wees flexibel: 

Leer inspelen op de situatie, want geen situatie is gelijk. Invloeden waaronder die van de seizoenen, het watertype, de waterkwaliteit, de bodemsoort, je verblijfsduur, doelstelling, het bestand, je budget, enzovoort, zorgen voor steeds andere variabelen. Ze bepalen met welk aas je het beste de sessie kunt aanvliegen. Is de grond zacht en zompig, dan kies je liever een ander aas dan wanneer je op een harde, schone plaat ligt. En als het water bomvol zit met natuurlijk voedsel, dan levert ook dit weer een ander perspectief dan wanneer de vis afhankelijk is van boilies. Zelf draaien geeft je de mogelijkheid om hierop in te spelen. Door te experimenteren, nuances aan te brengen en zo gaandeweg de sleutel tot succes te ontdekken.

Wees je eigen testvisser: 

We kennen allemaal de mooie beelden en verhalen waarmee consultants in opdracht van producenten boilies aanprijzen. Indrukwekkend soms en voor velen aanleiding om dit aas aan te schaffen. Dat er sprake is van kwaliteits-waar en dat je er vissen mee kunt vangen is geen discussie. En logischerwijs zitten er goede en slechte producten tussen, maar neem nou niet zomaar alles aan. De relatie tussen aas en vangst is samengevat soms niets meer dan "self fulfilling prophecy". Met andere woorden, niet het aas alleen is de rede waarom een vis gevangen wordt. Vele andere factoren spelen een rol. Om daadwerkelijk het aandeel van je aas in jouw vangsten te kunnen beoordelen en daarmee je vangsten te optimaliseren moet je het zelf in de praktijk ervaren en weten hoe jouw boilie is opgebouwd en waarom!

Werk aan vertrouwen: 

Natuurlijk is het puzzelen in het begin, maar je hoeft heus geen expert te zijn om tot een goeie boilie te komen. Spelenderwijs steeds meer leren over aas en de werking ervan geeft inzicht in wat je het beste kunt doen. Kennis van de karper en zijn voedselbehoeften schroeft simpelweg je vangkansen omhoog. Je weet gewoon beter waar je mee bezig bent. Ook leer je "de markt" kennen en beter inschatten wat nu wel of niet op waarheid berust. Dit inzicht geeft vertrouwen. Door je boilies zelf te maken vergroot je het vertrouwen: meten is weten! 

Geniet van je vangsten: 

Karpers vangen is gaaf, maar iets bedenken en dan zien dat het vruchten afwerpt is zo niet nog veel gaver! De voldoening van een vangst op jouw eigen maaksel is daarbij een zeer welkome ervaring. Op je eigen aas iets vangen is groots! Daarbij is het zelf ontwerpen en kennis vergaren gewoon een leuke, waardevolle bezigheid.